Illustrasjon: Statens vegvesen

Forsinket milliardprosjekt opp i lagmannsretten

Utbyggingen av Langsundforbindelsen i Karlsøy er denne uken oppe i lagmannsretten, hvor man skal bestemme om en konsekvensutredning er nødvendig før tunnelen kan bygges.

Det skriver NRK Troms i en artikkel på sine nettsider.

I januar i år ble det full stans på Langsundforbindelsen i Karlsøy, som innbefatter ny undersjøisk tunnel til Reinøya, nye veier og nytt fergeleie.

Nord-Troms tingrett slo i januar fast at det burde ha blitt gjort en konsekvensutredning for tunnelen, som den lokale reindriften lenge hadde krevet. Både Vegvesenet, fylkeskommunen og Karlsøy kommune sa nei til kravet. Også Kommunaldepartementet mente det ikke var nødvendig, og godkjente reguleringsplanen. Dette ble anket inn for retten, og tingretten vurderte reguleringsplanene for Langsundforbindelsen som ugyldige.

Troms fylkeskommune ved regionvegkontoret ble dømt til betale saksomkostninger til reindriftsnæringen og grunneierne på 1,1 millioner kroner.

– Jeg er veldig overrasket, dette kom svært brått på. Dette er noe jeg i mitt lange liv i vegvesenet aldri har opplevd før, kommenterte regionvegsjef Torbjørn Naimak etter tingrettens dom.

Statens vegvesen og fylkeskommunen fastholder sin påstand om at det ikke er nødvendig med konsekvensutredning. Det er satt av fire dager i retten denne uka for å behandle saken, skriver NRK.

Prisen for prosjektet begynner å nærme seg én milliard kroner, heter det i artikkelen.