Arkivfoto: Trond Joelson

Hevder han jobbet over 1000 timer overtid i Nordic Crane

En ansatt i kranbedriften Nordic Crane mener han kan dokumentere over 1000 timer overtid på ett år.

Det skriver Stavanger Aftenblad i en artikkel på sine nettsider.

– Jeg hadde over 1000 timer overtid på ett år. Det var helt vilt. Jeg jobbet om nettene og fikk kjeft hvis jeg ikke var på jobb morgenen etter. Det resulterte i at jeg ble sykmeldt i lang tid. Da bestemte jeg meg for å slutte i Nordic Crane, sier mannen, som vil være anonym, til Stavanger Aftenblad.

Mannen mener han kan dokumentere overtidspraksisen med timelister og lønnsslipper.

HR-leder Tom Furland i Nordic Crane Vest sier til Byggeindustrien at det er vanskelig for dem å kommentere opplysningene i denne konkrete saken da personen velger å være anonym.

– Vi vet ikke hvem denne personen er, men på generelt grunnlag kan jeg si at vi ikke kjenner oss igjen i den beskrivelsen han har kommet med til Fellesforbundet og LO, sier Furland.

Han påpeker at det finnes gode grunner til at kranførere i Nordic Crane må registrere overtidstimer.

– Ifølge arbeidsmiljøloven slår overtid inn etter alminnelig arbeidstid på 40 timer i uka. Vi utbetaler overtid etter 37,5 timer og mange av våre oppdrag er av praktiske årsaker på kveldstid eller i helger. Våre kranførere registrerer overtid, men det er ikke gitt at dette kommer i tillegg til ordinær arbeidstid, sier Furland, og tilføyer at de har en egen tariffavtale mellom Norsk Industri og Fellesforbundet som åpner for at de kan jobbe inntil 300 timer overtid i året.

HR-lederen forsikrer om at de har gode systemer for registering av overtidstimer.

– Vi er pålagt å registrere og vi registrerer alle overtidstimer. Vi tar ut rapporter som viser overtidsbruk og har god kontroll på dette, understreker Furland.

– Hva skjer videre i denne saken?

– Fellesforbundet og LO har varslet Arbeidstilsynet med de opplysningen de har fått fra denne personen. Vi forholder oss til det tilsynet som eventuelt kommer og vil da svare på det.

Noe mer enn det kan vi ikke si i en sak der vi ikke er sikre på hvem personen er, svarer Furland.