Statens vegvesen har på vegne av Akershus fylkeskommune bygget om fv. 171 gjennom Lørenfallet til miljøgate. Hovedvegen gjennom Lørenfallet er tilpasset tettstedet og lagt til rette for alle brukere av stedet med fokus på de myke trafikantene og universell utforming, heter det i en pressemelding.
Miljøgaten bedre forholdene for myke trafikanter, redusere utrygghetsfølelsen, stramme opp gateløpet og gi en estetisk opprustning av tettstedet.
Den offisielle åpningsmarkeringen utføres av nesteleder i hovedutvalget for samferdsel i Akershus fylkeskommune, Morten Vollset, onsdag 26. oktober ved Meierigården i Lørenfallet.
Prosjektet strekker seg over cirka 950 meter. Det meste av tiltakene er utført i sentrumsområdet mellom Lørenvegen (idrettsanlegget) og Kneika hvor arealene ved Meierigården er de mest sentrale. Dette er hvor Lørenfallet ble grunnlagt og ansees som «hjertet» i tettstedet. Det er bygget sammenhengende fortau, nye oppholdsarealer og møteplasser for folk. Vegen er utformet slik at kjørende trafikk går langsommere. Det er lagt vekt på estetikk og visuelle kvaliteter. Tiltakene er universelt utformet.
Boliger og uteplasser som har et støynivå over anbefalte verdier iht. helseforskriftene, har fått tilbud om støyisolering. Eksempel på tiltak kan være nye vinduer, andre typer lufteventiler, isolering av vegger og/eller tak og skjerming av uteplass.
Bakgrunn for prosjektet
Det har vært en betydelig trafikkøkning gjennom Lørenfallet de siste årene. Vegen fungerer både som hovedferdselsåre gjennom Lørenfallet og hovedgate gjennom et handelssentrum. Gjennomsnittlig antall biler per døgn, årsdøgntrafikk (ÅDT) er ca. 8 000. En stor del av denne trafikken går i morgen- og ettermiddagsrush. I Lørenfallet ferdes det mange myke trafikanter, både gående og syklende, også på tvers av vegen. Det var derfor behov for å legge bedre til rette for gående og syklende.
Følgende gjennomførte tiltak kan nevnes
Ca. 700 meter nytt fortau er bygget
Ca. 500 meter opprusting av eksisterende gang- og sykkelveg er opprustet.
Fylkesvegen har fått ny asfalt, ca. 950 meter.
Vegen er senkes noe, over en strekning på cirka 100 meter i sentrum.
3 opphøyde gangfelt er anlagt
4 busslommer er oppgradert
Sentrumsområdet på ca. 500 m mellom Egnervegen og Kneika har fått ny belysning.
Ca.1500 m2 er belagt med store grantittheller. – de største er 120 cm x 80 cm
Det er anlagt kantstein, trapper og murer - og planter trær og busker.
Kabler fra ulike kabeleiere er lagt ned i bakken, i felles grøft med vegbelysningen
Deler av strekningen har fått nytt overvannsanlegg
Det er utført støytiltak på 15 boliger
3 boliger med både fasadetiltak og lokale skjermer
6 boliger med fasadetiltak.
6 boliger med lokale tiltak
Innfartsparkering ved Egnervegen var en del av reguleringsplanen og ble opparbeidet i 2006. Noen strakstiltak – blant annet midlertidige opphøyde gangfelt/humper og nedsatt fartsgrense til 40 km/t ble gjennomført i 2014.
Kommunen utførte sine VA-arbeider vinteren 2015 – før vår anleggsstart.
Entreprenører
Marthinsen & Duvholt AS har vært entreprenør for vegdelen og RK Montasje AS for støyskjermingstiltakene. De fikk begge kontraktene ut fra laveste pris. Vi fikk inn 6 tilbud i konkurransen knyttet til vegdelen og 4 for støyskjermingsdelen.
Vegkontrakten ble lyst ut våren 2015 og signert i juni med anleggsstart i august. Støyskjermingskontrakten ble lyst ut i desember 2015, signert i februar 2016 med anleggsstart etter påske.
Både vegentreprenøren og støyentreprenøren har hatt 30. september 2016 som frist for ferdigstillelse. Dette er overholdt.
Kostnader
Anleggsarbeidet har pågått litt over 1 år. Tiltakene har totalt kostet 40-45 mill. kr – godt under kostnadsramma.
Om Lørenfallet
Lørenfallet tettsted ligger i Sørum kommune langs fv.l71 gjennom Sørumsand og Frogner. Hovedvegen er en viktig transportfunksjon for trafikk mellom E6 og Sørumsand, Rånåsfoss, Auli, Blaker og videre til Aurskog Høland. I Lørenfallet tar fv. 257 av til Borgen i Ullensaker. Det er sammenhengende gang og sykkelveg langs fv.171 mellom Frogner og Sørumsand. Det bor ca. 1000 mennesker i Lørenfallet.
Det meste av bebyggelsen i Lørenfallet ligger i rasgropa etter et stort leirskred som fant sted i 1794. Folk begynte å slå seg ned i Lørenfallet i forbindelse med etablering av meieriet i 1885. På begynnelsen av 1900-tallet var Lørenfallet kommunesenteret i Sørum. Mye av bebyggelsen finnes i boligfelt fra 1950 og -60-tallet.