Dokumentavgiften er 2,5 prosent av kjøpssummen. Bildet viser boliger i Kværnerbyen i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Staten tjener stadig mer på nordmenns boligkjøp

I takt med stigende boligpriser tjener staten stadig mer på nordmenns boligkjøp. Finansdepartementet anslår at staten i år vil få inn over 8,3 milliarder kroner gjennom dokumentavgiften.

Beløpet har nominelt økt med nesten 2,5 milliarder kroner siden 2010, reelt sett med rundt 2 milliarder kroner, skriver Aftenposten. Og neste år spår Finansdepartementet at staten vil få inn ytterligere 300 millioner kroner.

Debatten om å fjerne dokumentavgiften, som er 2,5 prosent av kjøpssummen på selveierboliger, stilnet etter at Frp, den fremste pådriveren for å avskaffe avgiften, havnet i regjering.

I utkast til nytt program gjentar Frp at partiet ønsker dagens avgift fjernet og foreslår at beløpet skal reduseres til selvkost.

– Det er vår holdning. I denne perioden har vi ikke fått gjort noe med det. Så får vi se om vi kan få det til i neste periode, sier Frps finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi til Aftenposten.

Han opplyser at å få ned avgiften ikke er omtalt i regjeringserklæringen, og sier at regjeringen har prioritert nedsettelse av andre skatter og avgifter.