Gå etter de riktige bedriftene

Nylig la Arbeidstilsynet frem hvilke oppgaver de vil prioritere å jobbe mest med i de kommende tre årene. Her kommer det frem flere punkter som vil påvirke byggenæringen - og ikke minst planlegges det nå en opptrapping i kampen mot arbeidslivskriminaliteten.

Dette er godt nytt - i hvert fall for de som ønsker å jobbe i den lovlydige delen av byggenæringen. Tilsynet gjør i sin nye treårsplan det helt tydelig at kampen for å plukke ut de som ønsker å jobbe på feil side av lovverket skal prioriteres enda høyere. De sier helt konkret at de skal sette de kriminelle ut av spill og være en pådriver i den tverretatlige innsatsen. De ønsker i enda større grad å være synlige ute i virksomhetene og jobbe for at alle arbeidstakere har trygge og skikkelige arbeidsforhold.

En opptrapping av denne satsingen er noe aktørene og organisasjonene i byggenæringen lenge har ønsket. Mye har vært gjort for å sette kampen mot arbeidslivskriminaliteten på dagsorden, men ikke fullt så mye har konkret blitt gjort fra myndighetens side hverken når det gjelder bevilgninger eller hvordan dette i praksis har slått ut i den virkelige verden - ute på byggeplassene.

I dette ligger det forhåpentligvis også en erkjennelse av at kampen i enda sterkere grad må rettes inn mot de det gjelder mest - og ikke de som erfaringsmessig har god kontroll på sine byggeplasser.

Arbeidstilsynet har naturligvis begrensede ressurser, og dessverre har de ikke fått noe løft i forslaget til statsbudsjett. Derfor er det også ekstra viktig at de prioriterer enda hardere - og da nettopp inn mot kampen for å stoppe arbeidslivskriminaliteten. Dette er en problemstilling som har vidtrekkende konsekvenser mot store deler av samfunnet, og representerer på flere måter en trussel mot det norske velferdssamfunnet.

Det er også ekstra viktig, og helt nødvendig, at det tverrfaglige samarbeidet nå styrkes, og Arbeidstilsynet peker nettopp på at dette også er et område som vil styrkes i tilsynets videre arbeid.

Forhåpentligvis vil dette kunne få en effekt i tiden fremover. Det er ikke nok til å snu utviklingen isolert sett, men det vil selvsagt bli et viktig bidrag som vil kunne påvirke utviklingen - i hvert fall om man klarer å gjennomføre en koordinert innsats fra flere sentrale aktører.