Kos med levende flammer, men det kan være en utfordring å få fyr i ovnen. Foto: Sebastian Holsen / NTB scanpix

Vær forsiktig med hva du putter i peisen

Vinteren står snart for tur og da er det tid for peiskos for mange. Men det er ikke bare å slenge inn hva det skal være og tenne på.

– Folk putter mye rart inn i peisen sin, forteller feier Oscar André Knobelauch til NTB og forklarer hvordan man skal fyre opp peisen og hva man skal gjøre det med.

Blant det som ikke skal fyres opp er impregnerte planker og spon som avgir sort sot og bek. Bek kleber seg til innsiden av pipen og kan forårsake pipebranner. I tillegg avgir det gasser.

– Bruk tørr ved, men ikke juletrær! De avgir masse bek og brenner med veldig høy temperatur, advarer feieren.

Ellers skal heller ikke melkekartonger og eller papp inn i flammene.

– De avgir også saker og ting som ikke er så bra å puste inn, smiler Knobelauch.

Han legger til at man ikke må stenge trekket helt før et døgn etter at flammene har slukket for å unngå ulmebrann i ovnen.

Og hvor skal du tenne på?

– Mange har lært at man skal tenne på i bunnen av bålet. Men vil du ha en ren og effektiv varme, må du tenne i toppen, råder feier Oscar André Knobelauch.