Ståle Rød. (Arkivfoto)

- Vi står overfor noen samfunnsmessige verdivalg

Skanska-sjef Ståle Rød mener vi som samfunn står foran noen verdivalg for hvordan vi skal utvikle og bygge landet for tiden fremover.

Han dro frem noen paralleller med det enorme løftet som ble tatt gjennom utviklingen av betongplattformene til Nordsjøen fra 1970-1990-tallet.

Dette skapte en kunnskapskapital som næringen har bygd videre på, og som man har benyttet seg mye av i etterkant.

- Utfordringen er at mange av de som var med på dette løpet nå er på vei ut av næringen. Det er en kjempeutfordring. Vi må sikre den kompetansen vi har i dag – og vi må sikre at den kompetansen vi trenger for å bygge landet, finnes i landet, uttalte Skanska-sjefen.

- Vi står overfor noen samfunnsmessige verdivalg; hva ønsker vi å kunne bygge selv i fremtiden, og hva ønsker vi å kunne tilby de som skal velge yrkesfag i fremtiden. Rett og slett - hvem ønsker vi at skal bygge dette landet – og med hvilke materialer, spurte Rød en lydhør forsamling under Norsk Betongdag i Stavanger torsdag.

Han pekte på at vi er avhengige av bevisste valg og langsiktighet.

- VI må ha rammebetingelser i forhold til etikk, seriøsitet, kompetanse og sikkerhet, sa han. Rød pekte også på at hele næringen, inkludert kunder og politikere, må forstå hva som kreves av langsiktighet for å vedlikeholde og utnytte betongkompetansen i Norsk BA-næring

- Det er vi som bestemmer hvordan den norske BA-næringen vil se ut i 2026. Valgene tar vi i dag, understreket han.

- Jeg mener nasjonal fagkompetanse må bygget landet også i tiden fremover, uttalte han.