VINNER: Parken ved NMBU (tidligere Norges landbrukshøgskole) er en gammel park. Hovedgrepet, som med mindre endringer fortsatt er gjeldende, ble lagt i regulerings- og parkplanen utarbeidet av dosent i hagekunst og senere professor Olav L. Moen i 1923. Bildet viser deler av parkanlegget med Urbygningen. Foto: Gisle Bjørneby

Årets grønne park kåret

Parkanlegget ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås er kåret til Årets grønne park 2016.

Naml

Naml – Norske anleggsgartnere – miljø og landskapsentreprenører er en landsdekkende bransjeorganisasjon som har som formål å samle alle kvalifiserte anleggsgartnere og andre som driver bedrift innen grøntanleggsbransjen. Naml kårer hvert år Årets grønne park. Ved å sette fokus på gode og viktige grøntanlegg ønsker organisasjonen å styrke tilliten til næringen og heve dens omdømme i samfunnet.

Det er bransjeorganisasjonen Naml som står bak kåringen, som har funnet sted hvert år siden 1989. Det er 28. gang prisen deles ut, og dette er statuttene som legges til grunn ved utnevnelsen:

Parken har høy estetisk og bruksmessig verdi, også sett i forhold til anleggets omgivelser. Det fagmessige nivå på skjøtsel og drift ligger høyt. Og sist, men ikke minst: Parken er tilgjengelig for allmennheten.

Yndet turområde

Om årets vinner uttaler juryen: «Parken ved NMBU er et av landets flotteste parkområder som går fra det hyggelige og sjarmerende rundt Svanedammen til det monumentale rommet mellom undervisningsbygningene – verdig et universitetscampus. Parkområdet har en spesiell status i Åsbygdas bevissthet. Her står Falsenstatuen som er utgangspunkt for den årlige 17. mai-feiringen i Ås og minner om 1814 og vedtaket av Norges grunnlov. Parken er et yndet turområde året rundt – åpent og lett tilgjengelig for alle. Parallelt med en gjennomgripende rehabilitering av de gamle bygningene har man også gjennomført en tilbakeføring av parkanlegget ved Urbygningen til opprinnelig stand.»

Høy standard på skjøtsel

Hovedgrunnen til at Naml har valgt parken ved NMBU som årets grønne park er likevel at standarden på skjøtsel og vedlikehold av de grønne områdene er betydelig hevet de siste årene. Naml fremhever blant annet den fine bruken av stauder som har løftet området rundt Tårnbygningen.

Utnevnelsen av Årets grønne park tar i stor grad sikte på å fokusere viktigheten av god skjøtsel og drift av de grønne områdene. Den er også ment som en særlig honnør til administrasjon og mannskaper som har den daglige oppfølging og ansvar for parken.