Pia Farstad von Hall

Mer byråkrati gir ikke flere boliger

Med Høyre i byråd i Oslo ble det gjennomført et taktskifte i antall boligreguleringer i 2015. Dessverre har ikke dagens byråd klart å opprettholde tempoet. 

Pia Farstad von Hall

Fraksjonsleder
Byutvikling
Høyre
Oslo Bystyre

Noe av det siste det borgerlige byrådet fikk vedtatt var en kommuneplan som identifiserte 120.000 nye boliger innen 2030. Det samme byrådet leverte 5658 ferdigregulerte boliger i 2015. Nylig la det rødgrønne byrådet frem sitt budsjettforslag for 2017. Det var ikke overraskende at de vil ansette flere saksbehandlere i Plan- og bygningsetaten siden de kun har regulert 2400 boliger hittil i år. Høyre mener flere kommunalt ansatte ikke vil øke boligbyggingen. Ingen kan bo i en regulert bolig, den må også bygges. Høyre mener kommunen i stedet må spille en aktiv rolle i boligbyggingen. Under borgerlig byråd ble Ensjø transformert fra industriområde til boligområde med 7000 boliger. Kommunen samlet private aktører til samarbeid og sto selv for anlegg som grøntanlegg og idrettshaller.Med befolkningsveksten vi har, må Oslo tilrettelegge for boligbygging i raskt tempo med vekt på godt bomiljø.

Et viktig område i årene fremover vil være Hovinbyen, som strekker seg fra Økern til Breivoll med minst 40 000 nye boliger. Her trengs det samferdselsinvesteringer som på Løren. Lørentunnelen sørget for en bedre trafikkflyt på Ring 3, samtidig som det ble bygget 1500 boliger i Lørenbyen. Bygging av ny T-banestasjon gjorde området attraktivt. Det borgerlige byrådet la grunnlaget for mange store områdeplaner. Dersom det fulle boligpotensialet skal realiseres, må det rødgrønne byrådet legge vekk ideologiske kjepphester og prioritere private samarbeidspartnere, bygge miljøtunneler og samferdselsprosjekter og slutte å svartmale boligbyggingen i Oslo. Arbeiderpartiet stemte for færre boliger i hele forrige periode. Taktskiftet til Høyre var viktig, og dagens byråd bør følge opp!