Fjernvarme kan alene fjerne halvparten av den gjenværende fossile oljefyringen i Oslo før det nasjonale forbudet mot oljefyrer trår i kraft i 2020. Foto: Bård Gudim /Hafslund Varme

Fjernvarme kan fjerne halvparten av Oslos oljefyrer

Ved enkle grep kan fjernvarme fjerne en stor andel av de gjenværende oljefyrene i byer over hele landet før et nasjonalt forbud trer i kraft i 2020.

I Oslo kan halvparten av oljefyrene bli konvertert til fossilfri fjernvarme, viser tall fra Hafslund Varme.

– Fjernvarme har så langt vært den viktigste bidragsyteren til utfasing av oljefyrer der fjernvarmen finnes. Nå er det viktig at også de siste fossilfyrene forsvinner fra byene, sier daglig leder Heidi Juhler i interesseorganisasjonen Norsk Fjernvarme.

Klima- og miljødepartementet sendte denne uken ut et forslag på høring om forbud mot fossile oljekjeler i 2020. Norsk Fjernvarme er veldig glad for at forbud er på vei, men påpeker samtidig at forslaget bør understøttes av avgiftspolitikken.

– I forslaget til statsbudsjett gjør regjeringen bare småendringer på avgiftene på fossil fyringsolje. Samtidig viser statistikk fra Finansdepartementet og SSB at fyringsoljen nå er billigere enn på lenge. Her bør Stortinget sørge for at oljefyrene blir dyrere i drift, slik at sluttspurten på utfasingen ikke blir satt på vent, sier Juhler.