Illustrasjon: Arkitema ArchitectsIllustrasjon: Gohde/Universitetet i BergenIllustrasjon: Gohde/Universitetet i BergenIllustrasjon: Gohde/Universitetet i BergenIllustrasjon: Gohde/Universitetet i BergenIllustrasjon: Gohde/Universitetet i BergenIllustrasjon: Arkitema ArchitectsIllustrasjon: Arkitema ArchitectsIllustrasjon: Arkitema Architects

Vant arkitektkonkurranse om milliardbygg i Bergen

Arkitektgruppen Cubus i Bergen og Arkitema er utpekt som vinnere av arkitektkonkurransen om nytt teknologibygg på Nygårdshøyden i Bergen.

EnTek er en del av klyngesatsingen Bergen Science City - et samarbeid mellom forskningsinstitusjoner og næringsliv. Samtidig får byrommet rundt Nygårdshøyden sør et betydelig løft, heter det i en pressemelding.

Universitetet i Bergen har gjennomført plan- og designkonkurransen. Fem arkitektkontor deltok i konkurransen etter prekvalifisering.

Bygget blir på rundt 17.000 kvm og har en foreløpig prislapp på 1,1 milliarder kroner.

Ambisjon

Konseptet er en internasjonal portal for innovasjon innenfor energi, klima og teknologi. Det blir fornyet kontakt mellom universitetshøyden og det travle bygulvet ved bybanestoppet/Nygårdsgaten/Lars Hilles gate/ Media City Bergen.

Byområde i utvikling

 Konseptet samler funksjonene. EnTek-bygget strekker seg fra syd til nord, fra Nygårdsgaten til Allègaten. En helt ny, åpen offentlig plass samler området. Den skal hete «Forskerparken».

Diagonalen

Det skal utvikles et naturlig uterom mellom byggene. En sentral møteplass. Bergen får en ny forbindelse mellom UiB og sentrum. Nybygget knyttes naturlig til byens nettverk, akser, gateløp, og tilrettelegger for økt tilgjengelighet.

Det nye EnTek-bygget skal styrke muligheten for å jobbe tverrfaglig på alle plan. Mellom forsker og student. Mellom ulike fagdisipliner. Mellom kontorer, laboratorier og uformelle/formelle arenaer.

– Vi er veldig glade og stolte over å ha vunnet et så prestisjefylt oppdrag i Bergen. Universitetet har historisk sett vært en viktig del av byens utvikling, og bygningene er med på å danne de viktigste og mest symbolladede byrommene i Bergen. Med EnTek-forslaget har vi skapt et nytt, dynamisk forsknings- og læringsmiljø, som med høy estetisk kvalitet og optimal funksjonalitet forhåpentligvis kan bidra til å utvikle denne posisjonen. Når bygget i tillegg er plassert på en unik grunn, der bygget sammen med universitetets eldste bygning – Meteorologisk institutt – vil markere en ny og moderne adkomst til universitetet og samtidig symbolsk forene fremtid og fortid, så er det naturligvis ekstra flott, sier seniorpartner i Arkitema Architects, Per Fischer.