<p>ULLEVÅL TÅRN: Ifølge juryens begrunnelse har vinneren av Oslo bys arkitekturpris 2016 «svært god bokvalitet, samtidig som konseptet er arealeffektivt, kompakt og bærekraftig. Boligtårnet er et fremragende eksempel på nyskapende og svært vellykket boligbyggeri i hovedstaden.» Bygget er tegnet av Code Arkitektur, byggherre er Solon Eiendom og totalentreprenør Solid Entreprenør. Foto: Trond Joelson</p>ULLEVÅL TÅRN: Vinnerne av Oslo bys arkitekturpris 2016, omkranset av ordfører Marianne Borgen og leder for byutviklingskomiteen, Victoria Marie Evensen. Foto: SturlasonFINALIST: Bygdøy Allé 4 (Framgården) fikk hederlig omtale. Foto: SturlasonFINALIST: Ammerudgymmen fikk hederlig omtale. Foto: SturlasonUllevål Tårn. Byggherre: Solon Eiendom, Totalentreprenør: Solid Entreprenør, Arkitekt: Code Arkitektur Foto: Foto: Trond JoelsonUllevål Tårn. Byggherre: Solon Eiendom, Totalentreprenør: Solid Entreprenør, Arkitekt: Code Arkitektur Foto: Foto: Trond JoelsonUllevål Tårn. Byggherre: Solon Eiendom, Totalentreprenør: Solid Entreprenør, Arkitekt: Code Arkitektur Foto: Foto: Trond JoelsonUllevål Tårn. Byggherre: Solon Eiendom, Totalentreprenør: Solid Entreprenør, Arkitekt: Code Arkitektur Foto: Foto: Trond JoelsonUllevål Tårn. Byggherre: Solon Eiendom, Totalentreprenør: Solid Entreprenør, Arkitekt: Code Arkitektur Foto: Foto: Trond JoelsonDe 25 kandidatene med beliggenhet.

Ullevål tårn vant Oslo bys arkitekturpris

Leilighetskomplekset Ullevål tårn ble i dag tildelt Oslo bys arkitekturpris for 2016.

Oslo bys arkitekturpris

Oslo bys arkitekturpris er en årlig kommunal hederspris som gis bygg eller landskapsanlegg som bidrar til å heve, utvikle og fornye den estetiske kvaliteten på stedet. Prisen kan gis til alle typer byggverk og anlegg innenfor bygrensen. Byggeprosjekter må være fra 2015, landskapsprosjekter fra perioden 2011-2015.

Prisen består av en plakett, som gis til byggherren og skal festes på byggverket, diplomer, samt et beløp på kr 50 000 til arkitekten. Inntil to nominerte prosjekter kan gis hedrende omtale. Alle får diplomer.

I konkurranse med treningsanlegget Ammerudgymmen og kontorvillaen Bygdøy allé 4 (Framgården) var det boligblokken Ullevål tårn som kunne innkassere seieren i Oslo kommunes egen arkitekturpris.

Prisen ble delt ut av ordfører Marianne Borgen og  byutviklingskomiteens leder Victoria Marie Evensen i Oslo rådhus torsdag.

Det var glade prisvinnere som snakket med Byggeindustrien like etter utdelingen:

–Vi er veldig fornøyd og takknemlig for denne prisen. Vi håper den vil bety noe for samarbeidet med byggherren, for oss som arkitekter, men også for Oslo by og for byutviklingen generelt, sier Ole Einejord i Code Arkitekter.

Også Tom André Svenning-Gultvedt fra byggherre Solon Eiendom sier seg svært godt fornøyd med utmerkelsen.

–Dette har vært et prosjekt hvor alle aktører har jobbet tett sammen, fra dag én. Det er veldig gøy å se at resultatet ble så tilnærmet likt det vi ønsket på tegnebrettet. Vår visjon er å bygge boilger som har det lille ekstra, som er det foretrukne for dagens marked.

Han ligger til at en slik pris betyr langt mer en et fint diplom på veggen:

– Det gir større tillit i markedet og er med på å bygge en god merkevare. Det betyr også mye internt, at man ser at det kan lønne seg å legge det lille ekstra i prosjektene, sier Svenning-Gultvedt.

Ole Einejord, Code Arkitektur og Tom Andre Svenning-Gultvedt fra Solon Eiendom er stolte prisvinnere av Oslo bys arkitekturpris 2016. Foto: Svanhild Blakstad

Særpreget boligprosjekt

Ullevål tårn har 32 leiligheter fordelt på 4700 kvadratmeter BTA og ligger i et grøntdrag vest for Ullevål sykehus. Foruten Code Arkitektur og Solon Eiendom har Dronninga landskap vært med som landskapsarkitekt og Solid Entreprenør som totalentreprenør.

Juryen fremhever både bokvalitet og bærekraft i sin begrunnelse for vinneren, som lyder slik:

"Leilighetene i Ullevål tårn har særdeles god bokvalitet, samtidig som konseptet er arealeffektivt, kompakt og bærekraftig. De utkragede balkongene gir tårnets grunnform et variert og attraktivt uttrykk med svært positive kvaliteter både for omgivelser og beboere. Ullevål tårn er et bygg uten «forside» og «bakside», der ulik leilighetsplassering innad i byggeriet dyrkes frem som noe positivt. Dagslysforhold og utsyn er uvanlig godt ivaretatt gjennom store horisontale vindusbånd og lav rekkverkshøyde på balkongene.

På bakkeplan har arkitekt og byggherre lyktes med å åpne opp tomten mot omgivelsene, slik at uteanlegget fremstår som en integrert del av rommet mellom husene i området. Ullevål tårn utfordrer etablerte oppfatninger om kvalitet i det kommersielle byggeriet og er et viktig innspill i debatten om bokvalitet. Boligtårnet er et fremragende eksempel på nyskapende og svært vellykket boligbyggeri i hovedstaden."

Bygdøy Allé 4: - Forbilde for rehabilitering

Hederlig omtale ble gitt til de to andre finalistene. Framgården i Bygdøy Allé 4 er opprinnelig tegnet av Magnus Poulsson, mens Hille Strandskogen Arkitekter har stått for rehabiliteringen. Byggherre er Møller Eiendom og entreprenør er Bunde Bygg. 

Om finalisten uttaler  juryen: "Den eldre og ærverdige Framgården har etter en omfattende rehabilitering blitt et svært tiltalende og funksjonelt næringsbygg. Prosjektet har en uvanlig god likevekt i kvalitet mellom kulturminnevern og nye arkitektoniske grep. Spenningen som oppstår mellom nytt og eksisterende er gjennomtenkt, raffinert og håndverksmessig godt gjennomført.

Byggets tunge, sentrale kjerne er beholdt, overlyset er gjenåpnet, og vegger er fjernet for å øke dagslysinnslipp i planen. Dette viktige grepet er svært overbevisende gjennomført og gjør det historiske bygget mer lesbart. Arkitekt og byggherre har på en svært tilfredsstillende måte vist at et eldre historisk bygg kan transformeres til å møte moderne standard og krav. Bygningen er et meget interessant forbildeprosjekt for tilsvarende rehabiliteringer.

Framgården i Bygdøy allé 4 - en av finalistene i Oslo bys arkitekturpris 2016. Foto: Roberto di Trani

Ammerudgymmen: - Forbilledlig brukermedvirkning

Aktivitetsparken Ammerudgymmen er bygget på en resttomt langs t-banenlinjen og utgjør 3000 kvadratmeter. Lala Tøyen og Eriksen Skajaa Arkitekter har tegnet anlegget, mens ÅF Lightning står for belysningen. Oslo kommune bydel Grorud er byggherre.

Om finalisten sier juryen: "Ammerudgymmen ble initiert og programmert gjennom en forbilledlig brukermedvirkningsprosess med barn og unge i nærmiljøet. Prosjektet er et viktig tilskudd til bydelen og gir Ammerud en styrket steds- og byidentitet. Det bølgende dekket, skapt av ideen om en «Muscle Beach», har en naturlig inndeling i ulike soner på aktivitetsflaten, samtidig som det skaper en ytre kant som fungerer som benk. Dette er fremragende gjennomført med en røff, men samtidig sober materialbruk, som er nennsomt tilpasset stedet og bruken.

Anlegget er flerfunksjonelt, vakkert, og smart formet innenfor svært begrensede økonomiske rammer. Ammerudgymmen scorer høyt på arkitektonisk utforming, og det er overbevisende gjennomført helt fra overordnet konsept ned til minste detalj."

Ammerudgymmen - en av finalistene i Oslo bys arkitekturpris 2016. Foto: Arne B. Langleite

Totalt var det i år 25 kandidater til Oslo bys arkitekturpris i år. Se oversikt her.

Byggeindustrien har tidligere presentert Ullevål tårn.
Les prosjektomtalen her.