<p>Kong Harald og dronning Sonja og det singaporske presidentparet Tony Tan Keng Yam og Mary Tan var tilskuere under avtalesigneringen.</p>Samarbeidsavtale DiBK og Singapores bygningsmyndigheter Foto: Stefan OffergaardSamarbeidsavtale DiBK og Singapores bygningsmyndigheter Foto: Stefan OffergaardSamarbeidsavtale DiBK og Singapores bygningsmyndigheter Foto: Stefan OffergaardSamarbeidsavtale DiBK og Singapores bygningsmyndigheter

Kastet kongelig glans over DiBKs BIM-avtale

Med Singapores presidentpar og det norske kongeparet som tilskuere, signerte DiBK tirsdag en samarbeidsavtale med Singapores bygningsmyndigheter om åpen BIM.

Det var høytidelig stemning hos Forskningsrådet på Lysaker da kong Harald og dronning Sonja dukket opp sammen med det singaporske presidentparet Tony Tan Keng Yam og Mary Tan, for å kaste glans over signeringen av 10 samarbeidsavtaler mellom Norge og Singapore.

Målet er å styrke samarbeidet mellom Norge og Singapore innen ulike bransjer, blant annet byggenæringen. En avtalene som ble signert var mellom Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) og Singapores bygningsmyndigheter, Building and Construction Authority (BCA).

Gjennom avtalen skal Singapore og Norge samarbeide og dele erfaringer knyttet til bruk av åpen BIM i plan- og byggesaker.

- Det var et fint arrangement, og det blir jo ekstra mye oppmerksomhet rundt avtalene når kongeparet og Singapores president er tilstede, sier direktør Morten Lie i DiBK.

Viktig signal

Avtalen er imidlertid ikke avhengig av et kongens ja eller nei.

- Nei, men vi setter pris på at de er her. Det er veldig hyggelig, og deres tilstedeværelse makerer at det er viktige avtaler som signeres, sier han.

Samarbeidsavtalen forplikter imidlertid ikke partene til noe som helst.

- Avtalen har likevel en viktig funksjon. Den signaliserer tydelig til markedet hvilken utvikling vi ønsker oss, og den bidrar dermed til å dytte aktørene i bransjen i riktig retning, sier han.

Lie sier at signeringen av avtalen med BCA er et resultat av mange års samarbeid, og en markering av at de tar samarbeidet et skritt videre.

- BIM krever at grunnleggende ISO-standarder er på plass, at markedet tilbyr programvare som støtter disse standardene og en byggenæring som har kompetanse og vilje til å ta i bruk BIM. Hensikten er å stimulere markedet i å utvikle løsninger for BIM i plan- og byggesak gjennom å bygge opp både etterspørsel og tilbud, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

John Keung fra Singapores bygningsmyndigheter har inngått samarbeidsavtale med Morten Lie og Øivind Rooth i DiBK.

Stefan Offergaard

Statsbesøk

Lie synes det er hyggelig at avtalen signeres under et statsbesøk fra Singapore ettersom DiBKssamarbeid med BCA startet under et norsk statsbesøk til Singapore.

- Det besøket på tidlig 2000-tallet markerte et tidsskille. Det vi så og lærte i Singapore var veldig inspirerende. Besøket ble starten på et arbeid som har resultert i at Norge har blitt en ledende kraft innen internasjonal standardisering av BIM, sier Lie.

Fagdirektør Øivind Rooth i DiBK sier avtalen også har en klausul om at andre lands myndigheter kan inviteres til å signere avtalen. Målet er å bidra til at flere myndigheter utvikler BIM-basert byggesøknadsløsninger.

- Det er helt uforpliktende, men det kan bidra til å sette åpen BIM på dagsorden, sier han.

Bygningskontroll

Ifølge en pressemelding fra DiBK har Singapore en omfattende offentlig bygningskontroll av prosjektering av bygg. For å effektivisere bygningskontrollen startet BCA i 2000 prosjektet ePlancheck. Det bruker BIM på den åpne standarden IFC til å gjennomføre en automatisk kontroll om en IFC-modell av et bygg var i samsvar med de tekniske byggeforskriftene.

Systemet ble lansert i 2004 og har ifølge DiBK vært til inspirasjon over hele verden.

I Norge kontrolleres ikke en byggesak mot teknisk forskrift, men mot regler i saksbehandlingsforskriften og lokale reguleringsplaner. DiBK har derfor jobbet med å utvikle BIM-standardene slik at de kan brukes også på denne type regler og bidra til effektive byggesøknadsprosesser.

- Erfaringen viser at det er vanskelig og kostbart å utvikle lokale løsninger fra grunnen av samt å vedlikeholde disse. Det er også en erkjennelse at det er behov for å samarbeide om utvikling av grunnleggende teknologi samt at markedet tilbyr mer ”hyllevare”, sier Rooth.