Automatisering gir store muligheter

Byggenæringen blir regnet for å være rimelig tradisjonell, og er nok på mange måter også nettopp det. Men det finnes også mange unntak - og det er utvilsomt mye innad i næringen som i stor grad vil kunne bli automatisert i tiden fremover.

Det er åpenbart ikke alt av oppgaver i næringen vår som kan automatiseres. Ute på byggeplass er det fortsatt mye skreddersøm, og det vil det fortsatt være i lang tid fremover. Derfor er ikke alt som kan utføres at roboter eller maskiner, men vi står likevel på mange måter ved et veiskille nå.

I kampen mot stadig mer pressede marginer og press fra andre markeder, må vi et høykostland som Norge ta i bruk moderne hjelpemidler. Vi har rett og slett ikke mulighet til å konkurrere om vi ikke kan automatisere driften. Dette gjelder ikke minst byggevareprodusentene. Her har importtallene vært noenlunde stabile, men sett over en lengre periode har de en økende tendens. Med tanke på at vi stadig ser mer av moduler, er det også viktig at produsentene virkelig henger med i utviklingen. Det er dessverre mange som ikke har tatt skrittet over i en mer moderne produksjonsform, men dette vil nok presse seg på i økende grad fremover. Det finnes definitivt også de som har gjort det bra og jobber fremtidsrettet.

Virksomheten Alutec er et levende bevis på nettopp dette. De leverer en bunnlinje få andre kan matche, uansett bransje. Gjennom flere år har de tjent gode penger. I fjor hadde de et resultat på 40 millioner kroner av en omsetning på 110 millioner. Dette har selvsagt flere årsaker – riktig fokus og solid innsats gjennom mange år er avgjørende – men de har også hele veien vært innovative og ikke være redde for å tenke nytt. Nå i den senere tiden har det blant annet produksjonen blir stadig mer automatisert – og de har kjøpt inn flere avanserte roboter i produksjonen. Dette gir resultater.

Denne utviklingen vil vi definitivt også se i flere andre virksomheter fremover. Robotiseringen er allerede på full vei inn, og de som ønsker å jobbe effektivt og satse for tiden fremover bør helt klart følge med i denne utviklingen. Å automatisere betyr at man også i enda større grad kan konkurrere både mot utenlandske produkter i Norge, men også selv å gjennomføre en satsing utenfor landets grenser.