Foto: Erik Mårtensson

NCC etablerer kjønnslikestilte byggebrakker

NCC har utviklet det som skal være Nordens første personalbrakke med eneroms-garderober. 

Brakken skal bidra til at NCC får en mer likestilt arbeidsplass i en bransje hvor 92 prosent er menn, og tilrettelegger for nåværende og fremtidige kvinnelige arbeidstakere.

– Vi håper dette tiltaket kan bidra til at flere kvinner føler seg ivaretatt og at flere søker seg til yrket. Dersom tiltaket viser seg å være en suksess, er nok dette noe vi ønsker å bygge videre på, sier Arnt Vidvei, HR-direktør i NCC.

Svenske erfaringer overføres til Norge
Dagens byggebrakker har klassiske omkledningsrom med benker og rekker med knagger til klærne.

- Dusjene er plassert bak et forheng. Dette er et gammeldags konsept som ikke tar kvinners behov for privatliv i betraktning. Andre grunner som taler for eneroms-garderober er for eksempel kultur, seksuell legning, fysisk funksjonsnedsettelse eller simpelthen behov for personlig integritet, heter det i en melding fra selskapet.

Arbeidet med å forbedre garderobeforholdene er allerede satt i gang i Sverige og erfaringene derfra vil bli videreført også i Norge.

Moderne byggebrakker med individuelle båser og låsbar dør
Et av forslagene innebærer å ha individuelle dusjer med låsbar dør. Eventuelt at store omkledningsrom deles inn i mindre rom, der ett skal være beregnet for kvinner som begynner i arbeidslaget.

– Dette skal ikke være en spesialbrakke. Det er slik vi ønsker at personalrommene skal se ut på våre byggeplasser så fort det lar seg gjøre. Alle skal kunne føle seg komfortable og trygge i våre omkledningsrom, sier Christina Lindbäck, Senior Vice President Corporate Sustainability, NCC.

Prosjektet er gjennomført i samarbeid med Ramirent.