AKSET Kultur- og skolesamfunn

Ved AKSET Kultur- og skolesamfunn er det mulig å gjennomføre et 13 år langt skoleløp i ett og samme anlegg – fra førstetrinn i barneskolen til siste år på videregående.

FAKTA

Sted: Inderøy

Prosjektutvikler/totalentreprenør: Skanska Norge

Prosjekttype: Totalentreprise med samspill

Kontraktssum: Ca. 200 mill. kr. ekskl. mva.

Areal: 16.000 kvm, hvorav 7.500 kvm nybygg og ombygging av ca. 2.500 kvm

Byggherre: Inderøy kommune og Nord-Trøndelag fylkeskommune (92/8)

Byggherreombud: Norconsult

Arkitekt: Lusparken Arkitekter

Landskapsarkitekt: Bjørbekk & Lindheim

Underentreprenører: Totaleknisk entreprenør: Skanska Tekniske Entrepriser l Grunn- og utomhusarb.: Odd Einar Kne l Prefab betong: Spenncon l Stålarbeider: Skanska Stålfabrikken l Branntetting: Firesafe l Blikkenslager: Ventilasjon og Inneklima l Maler og byggtapetserer: Malermester Enes og Olsen l Sportsgulv: Gulv og Takteknikk l Mur- og flisarbeider: Murmester Slålie og Lindtner l Gulvstøp: RS Gulv l Industrigulv: Acrylicon Midt- og Vest-Norge l Taktekking: Mester Tak l Mobile vegger: Saxi Produkter l Glass-/aluminium: Namdal Glass og Fasade l Branngardiner: Haby Norske Sjalusier l Trapper/rekkverk: Brødrene Midthaug l Faste innredninger: ST Skoleinventar l Miljøstasjoner: Rørosprodukter l Kjølerom: Huurre Norway l Foldevegger og idrettsutstyr: Scandi Sport l Lett-tak: Lett-Tak Systemer

Underentreprenører av Skanska Tekniske Entrepriser:

Elkraft- og teleanlegg: NTE Elektro l Etterlysende ledesystemer: Prolink l Automatikkanlegg: ACT l Toppsystem automatikkanlegg: Iwmac l Luftbehandlingsanlegg: ACT l Rørarbeider: S-Rør 

Navnet AKSET på det som tidligere het Inderøy oppvekst- og kultursenter, kom på plass etter en navnekonkurranse. Utgangspunktet er kornaks - som noen vil forbinde med mangfold, energi og liv.

Ikke mindre enn seks virksomheter ligger inne i AKSET-komplekset, som er nær nabo til rådhuset i tettstedet Straumen: Inderøy videregående skole, Inderøy ungdomsskole, Sakshaug barneskole, Inderøy kulturskole, Inderøy bibliotek og Inderøy kulturhus.

Barneskolen holder til i en egen bygning, de fem andre i en sammenbygget blanding av nye og litt eldre bygningskropper. Uteområdene er stort sett felles.

Sammen med Lusparken Arkitekter leverte Skanska Norge tilbud på utbygging av Inderøy oppvekst- og kultursenter allerede våren 2013. Parhestene gikk seirende ut av konkurransen med to andre tilbydere, og startet -byggingen av ny ungdomsskole i mai 2014. Til skolestart året etter sto det cirka 5.000 kvadratmeter store skolebygget ferdig og klart til bruk.

Ny fløy for de minste

I tur og orden gikk Skanska med partnere løs på nye delprosjekter: Først kulturlokalet Black Box, så sammenbygging av videregående skole, bibliotek og kultursal, med øvingsrom for musikk. Sommeren 2015 sto bygging av ny kantine for tur. Omtrent samtidig begynte Skanska å bygge en ny fløy – blant annet med klasserom og SFO-lokaler - ved barneskolen. Alt var klart til bruk ved skolestart for to måneder siden.

– Kontrakten vår lød på 200 millioner kroner (ekskl. mva.), sier Skanskas prosjektleder Hans Kristian Musum til Byggeindustrien. Han synes byggeprosessene har forløpt riktig bra. Skadefravær har ikke forekommet.

Det mest utfordrende for entreprenøren var grunnforholdene på ungdomsskoletomta. Under detalj-prosjekteringen viste det seg at de var så dårlige at hel bunnplate måtte støpes under nybygget.

– Krevende var det også å drive med ombyggingsarbeid mens skolen var i full drift. Men med ukentlige møter med brukergrupper ved skolen, fikk vi dette til på en god måte. Vi var på vår side nøye med å tilpasse oss skolens behov, blant annet ved å ta spesielle støy-hensyn i eksamensperioder, forteller prosjektleder Musum.

Marianne Vanem har siden februar i år vært ansatt som prosjektleder med ansvar for innholdet i AKSET Kultur- og skolesamfunn. Prosjektperioden hennes varer i to år.

– Dette er det første reelle AKSET-året, sier Vanem, og mener det blir lettere å samhandle når bygningene er ferdige. Å få strukturer på plass, blant annet for bruk av arealer, er noe av det hun har jobbet med siden hun kom til Inderøy for åtte måneder siden.

730 elever, 150 ansatte

Marianne Vanem brenner også for en enda sterkere «vi-følelse» internt i AKSET. Vel er det viktig å bevare enheters identitet, men folk må også løfte blikket og se verdien av et sterkt fellesskap. Hun tviler i grunnen ikke på at det er gehør for slikt i de ulike delene av «samfunnet» – som teller cirka 730 elever (fra 6 til 19 år) og rundt 150 ansatte.

– Jeg opplevde da jeg kom hit en utålmodighet etter å få begynne å jobbe på tvers av enhets- og faggrenser. Inderøy har også sterke kulturtradisjoner. Det lokale slagordet «Best i lag» vitner om tradisjon for samhandling, påpeker AKSET-prosjektlederen.

Et 13 år langt, samlokalisert skoleløp har Marianne Vanem tro på. Hun mener at helhet i skolen også kan være et verktøy i kampen mot frafall. Mange års samvær mellom elever og lærere betyr bedre kjennskap og kanskje tettere bånd dem imellom, og dermed muligheter for positiv påvirkning overfor tenåringer som kanskje ikke stortrives på skolen.


Flere prosjekter