Råvarer legges inn i en av de to robotene til Alutec. Nå skal de investere i yttelrligere en robot.

Stillasprodusent satser på roboter og e-handel

Stillasprodusenten Alutec på Os er allerede en av byggenæringens mest lønnsomme bedrifter. Nå tar de nye teknologiske steg for å øke produktiviteten.

Alutec

  • Alutec ble etablert i 1986 og har i dag 30 ansatte.
  • Bedriften holder til i Kolskogen industriområde på Os.
  • Den eies av brødrene Espen og Knut Jarle Aspenes.

– Produksjonen blir stadig mer automatisert. Vi ser hele tiden etter produktivitetsforbedringer. Vi har nå to roboter og skal kjøpe en til, sier daglig leder Espen Aspenes til Byggeindustrien.

Alutec selger i hovedsak direkte til kunder. Noe selges via kjeder og bedriften har egne forhandlere i Oslo og Stavanger. I databasen sin har Alutec over 12.000 kunder. 300-400 nye kommer til årlig.

Ifølge Aspenes er e-handel  en voksende måte å kommunisere med kundene på.

– Vi har som mål at 20 prosent av omsetningen skal gå via netthandel. Vi er ikke der ennå. Men vi ser at vi får bestillinger til alle døgnets tider, sier Aspenes.

Selskapet er allerede svært lønnsomt, og har nesten doblet omsetningen siden finanskrisen.

I 2015 omsatte Alutec for 110 millioner kroner og fikk et resultat på 40 millioner kroner. Så langt i år ligger omsetningen 13 prosent over fjoråret.

Aspenes begrunner lønnsomheten med at bedriften har fokus på stillas og ikke driver med mye sideaktiviteter.

Fokus på byggenæringen

– Vi retter oss rett mot den landbaserte byggenæringen. Vi lager ikke stillaser for prosess- eller offshorebasert aktivitet. Kundene våre synes at vi har et godt produkt og de er våre beste ambassadører. Vi har et stort volum, effektiv produksjon og dyktige medarbeidere. Vi har også kontroll på hele verdikjeden, fra innkjøp, produksjon, logistikk og til sluttleveranse til kunde. Det store volumet gir oss gunstige innkjøpspriser, sier Aspenes.

I 2014 bygde Alutec på fabrikken med 900 kvadratmeter; 700 kvadratmeter med verkstedhaller og utvidet administrasjonsdelen med 200 kvadratmeter.

Profesjonelt styre

Styret ledes av Arne Haldorsen, kjent som mangeårig direktør i Ølen Betong. Aspenes sier at Alutec bevisst har hentet inn profesjonelle folk til styret.

– Vi er veldig klare på at vi trenger et kritisk blikk. Både jeg og broren min sitter i styret, men vi er i mindretall. Et profesjonelt styre kan hjelpe bedriften til å utvikle seg og vokse, sier Aspenes.

Aspenes sier at Alutec er en relativt liten bedrift med flat struktur og en åpen og ledig tone.

– Vi har lite hierarki og vi har jevnlige informasjonsmøter med de som styrer produksjon og salg, sier Aspenes.

Selger direkte

Dagens typegodkjenning av stillas skal utgå og bli erstattet med en sertifiseringsordning, der Sintef står for kvalitetssikring og utstedelse av sertifikater. For tiden arbeider Alutec med å tilfredsstille de nye kravene til sertifisering. Aspenes sier at han håper de er i mål med dette innen nyttår.

Jorda rundt

I 2015 produserte Alutec 240.000 kvadratmeter fasadestillas. Bedriften har i løpet av de siste 15 årene passert en samlet omsetning på en milliard kroner. Hvis alle stillasene som er produsert ble lagt etter hverandre i ett trinns høyde ville de rekke rundt jorden.