Forsikringsselskap DNA-merker verktøy

Årlig stjeles det anleggsverktøy for titalls millioner fra arbeidsplasser over hele Norge. Nå er forsikringsselskapet Tryg i gang med å merke arbeidsverktøy med kunstig DNA.

Byggeindustrien har omtalt lignende tiltak tidligere, men nå tar anleggsbransjen i bruk usynlig mikromerking for å forebygge tyveri, og gjøre det enklere å finne tyvgods for alvor. Første store prosjekt ut er anleggsområder langs E39 mellom Bergen og Os i Hordaland. Politiet er positive til tiltaket.

– Vi tror at samfunnet vil spare «enorme» summer i millionklassen om DNA-merking bir enda mer utbredt, sier politiførstebetjent Bjørn Pollestad ved Nesttun politistasjon i Bergen. Han er en av pådriverne i Norge for utbredelse av kunstig DNA-merking innen bedrifts-og privatmarkedet.

Tryg Forsikrings øverste leder i Norge, Espen Opedal, er positiv. Forsikringsselskapet er først ute med å stå bak denne nye DNA-teknologien.

– Usynlig mikromerking, også kalt syntetisk DNA, har vist seg å være svært effektivt for å forebygge innbrudd på privatmarkedet. Nå inntar teknologien bedriftsmarkedet for fullt. Tryg Forsikring og politiet samarbeider om å få bedrifter i Bergen og omegn til å ta i bruk den nye DNA-teknologien, sier leder i Tryg Forsikring, Espen Opedal i en pressemelding.

Entreprenør-giganten Implenia har tatt i bruk teknologien på sine anleggsplasser langs E39-trasèen fra Os til Bergen.

– Vi er første store entreprenør som tar kunstig DNA-teknologi i bruk. Vi er veldig positive, sier HMS-sjef hos entreprenøren Implenia, Anne Gundersen.

Enkelt forklart så smøres eller sprayes syntetisk DNA på gjenstander som skal sikres. Væsken blir blå under UV-lys. Flere og flere politikamre utstyres nå med UV-lommelykter. Væsken inneholder også en unik kode som kan registreres på nett.

Politiet samarbeider med forsikringsbransjen Per i dag er Tryg eneste forsikringsselskap i Norge som jobber med usynlig mikromerking til privat-og bedriftskunder. Tryg Forsikrings øverste sjef i Norge, Espen Opedal er glad for at de har fått politiet med på laget.

– Vi har stort tro på at dette vil ha en forebyggende effekt. Og vi er glade for vi har fått med oss politiet på forebyggings-laget. Sammen håper vi på færre tyverier langs E39-trasèen som nå bygges i Bergen og Os, sier Espen Opedal.