Fra fjorårets konferanse. Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén

Arrangerer den 4. nasjonale konferansen for trearkitektur

Den 4. nasjonale konferansen for trearkitektur går av stabelen 16. november. Konferansen har etablert seg som det nasjonale møtestedet for alle som er opptatt av dagens og morgendagens norske trearkitektur. 

Nytt av året er at alle utdanningsinstitusjonene inne arkitektur har blitt medarrangører av konferansen (AHO, NTNU, BAS og NMBU). I år setter arrangørene fokus på store utbygginger og boligblokker i tre.

Hovedtema i år:
1: Norsk trearkitektur mellom tradisjon og fornyelse
2: Trearkitektur og formgivere av morgendagens samfunn
3: Trebruk og det offentliges muligheter

Økt fokus på bærekraft
- Innen byggenæringen generelt har det blitt et økende fokus på bærekraftig byggeri. Dette har bidratt til at bruk av tre i store byggeprosjekter de senere årene har blitt mer aktuelt og vanlig, heter det i en pressemelding.

- Norsk og internasjonal trearkitektur har fått en «renessanse» og utfordringene for formgiverne er mange og spennende. Dette ønsker vi å belyse fra ulike innfallsvinkler på årets konferanse for trearkitektur, sier daglig leder Aasm. Bunkholt i TreFokus som er en av arrangørene av konferansen.

- Det er svært mye snakk om det grønne skiftet. Og her tenker nok de fleste på energiforbruk, at fremtidens samfunn må drives av en grønn, fornybar energiproduksjon. Men skal vi som arkitekter ta det grønne skiftet på alvor, må vi tenke mer omfattende enn å bygge energigjerrige, tette bygningskropper. Fremtidens arkitekter må også tenke gjennom hvilket utgangspunkt vår materialbruk skapes fra, hvordan de blir produsert og ikke minst hvilken miljømessig kvalitet de har når de blir en del av bygget. Det grønne skiftet vil endre våre oppfatninger og arbeidsvaner, og hvordan vi prosjekterer byggene. I denne sammenhengen er det interessant å se på bruken av tre i arkitekturen, sier partner og fagsjef Ole Wiig i Narud Stokke Wiig (NSW) som også er konferansens konferansier.

- Bruk av tre i arkitekturen betyr at man tar klimahensyn gjennom hele verdikjeden, fra produksjon til drift byggene, og når byggene rives. Tre vil i alle sammenhenger bidra til et bedre utvendig miljø. Jeg vil si det så sterkt at trearkitekturen er arkitektenes svar på det grønne skiftet. Når det er sagt, vil det være slik at uten gode grep i byggenæringen vil det være umulig å gjennomføre det grønne skiftet. Denne næringen står alene for 40 prosent av Co2 fotavtrykket i verden. Dette må vi ta på alvor, på samme måte som alle aktører i byggenæringen må det, sier Wiig.

Arkitektutdanningene er med
Fra i år av har alle utdanningsinstitusjonene innen arkitektur blitt med som medarrangører av konferansen: Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) , Bergen Arkitekthøgskole (BAS) og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Bruk av tre i arkitektur har blitt en viktig del av utdanningen hos alle institusjonene.

Som del av et større forskningsprosjekt om trebruk - Wood Be Better - har AHO holdt en serie masterkurs der studentene har utviklet trearkitektur i typiske og krevende bysituasjoner.
- Kursene har fått stor søkning og mange har valgt å jobbe videre med tre også i diplomoppgavene, sier professor Marius Nygaard som sammen med professor og arkitekt Børre Skodvin har ledet trekursene som nå vil inngå i et permanent studietilbud på AHO.

Hele verdikjeden
Konferansen retter seg mot aktører i hele verdikjeden som har grenseflate mot bruk av tre i arkitektonisk sammenheng, det være seg arkitekter, rådgivere, utførende, byggherrer, eiendomsutviklere, ulike aktører i skognæringen, studenter, forskningsmiljøer og nasjonale og lokale myndigheter. De to foregående konferansene har det vært overvekt av arkitekter og byggherrer.

- Dagens norske trearkitektur har internasjonal høy kvalitet, er etterspurt, og har markert seg med prestisjefylte utmerkelser. I utviklingen har det oppstått et voksende behov for en møteplass hvor næringsliv, forskning, myndigheter og brukere av arkitektur kan treffes for å samtale og inspirere hverandre omkring innovasjon av norsk trearkitektur, heter det i meldingen

Ler mer om arrangementet her

Arrangører
Konferansen arrangeres i et samarbeid mellom TreFokus, Norske arkitekters landsforbund, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Bergen Arkitekthøgskole (BAS), Arkitektbedriftene i Norge og Norsk Treteknisk Institutt. TreFokus er teknisk arrangør.