– Vi hadde forventet noe mer enn at alt skal vente til 2018, sier Bengt Herning.

- For passivt om energieffektivisering

Regjeringen venter til 2018 med å følge opp kravet om å spare 10 TWh i eksisterende bygg. - Statsbudsjettforslaget for 2017 er for passivt, mener direktør Bengt Herning i Virke Bygg og anlegg

Stortinget har bedt regjeringen om å fastsette et mål om å spare 10 TWh i eksisterende bygg sammenlignet med dagens nivå. Regjeringen har sagt at de vil komme tilbake med en oppfølging i statsbudsjettet for 2018. 

– Vi hadde forventet noe mer enn at alt skal vente til 2018, sier Herning.

Han mener det er et stort problem at Enovas ordninger ikke er kjent i markedet, ordningene er for dyre og fordelene med energieffektive bygg er dårlig kommunisert.

- Statsbudsjettet viser at Enova i 2015 ikke klarte å bruke opp 250 mill på bolig, kun 105 mill ble brukt. Det viser at Enova ikke har klart å realisere noen GWH i boligsektoren i perioden 2001-2011. I målsetningene til Enova skal de nå jobbe med forsyningssikkerhet og effekttopper, og det står ikke lenger energieffektivisering. Derfor må Enova instrueres til økt satsing på energieffektivisering av bygg. Og det må skje nå, sier Herning.

- Riktige tiltak vil kunne styrke det lokale arbeidsmarkedet innenfor byggsektoren, styrke fagopplæringen og stimulere til økt bruk av det seriøse arbeidslivet, sier Herning. Han legger til at Virke vil følge opp Venstre og KrF for å få fortgang i arbeidet med å fornye Enova med tanke på innføring av energieffektivisering i eksisterende bygg og kravet om å spare 10 TWh.