Illustrasjon: ROM/Asplan Viak

Starter på første byggetrinn av knutepunkt Voss

Hordaland fylkeskommune, Statens vegvesen, Jernbaneverket, Voss kommune og ROM Eiendom/NSB har nå tatt beslutning om å starte opp byggearbeidene, og markerer dermed starten på gjennomføringen av det lenge planlagte knutepunktet på Voss.

Første prosjekt som skal bygges er terminalbygget. Dette prosjektet vil ha oppstart i løpet av høsten 2016 og vil etter planen stå ferdig våren/sommeren 2017. Deretter kan bygging av gondol og hotell starte parallelt med byggingen av selve kollektivknutepunktet som også omfatter ombygging av Evangervegen. For å få til en smidig gjennomføring av planene vil gjennomføringen foregå i etapper og ved hjelp av midlertidige løsninger for kollektivtrafikken.

Prosjektet har vært gjennom en lang prosess hvor de fem samarbeidspartene har jobbet med å få på plass viktige brikker i et sammensatt puslespill planmessig, men også for å få finansieringen på plass.

Selve knutepunktet med bussoppstillingsplass, «kyss og køyr»-løsning, drosjeholdeplass samt noe veiomlegging har Statens vegvesen prosjektansvaret for. Finansieringa ble delt likt mellom Statens vegvesen og Hordaland fylkeskommune, en total kostnad stipulert til 43,5 millioner kr. Statsetaten har selv ikke midler til rådighet før omkring 2020. Voss kommunestyre vedtok derfor å forskuttere Statens vegvesen sin del for å komme i gang nå.

Totalkostnaden på terminalbygget er stipulert til 32 millioner kr. Det er nå inngått avtaler mellom Hordaland fylkeskommune, Jernbaneverket og ROM Eiendom som sikrer finansiering av prosjektet, noe som var en forutsetning for beslutning om igangsetting av arbeidene.

Innen oppstart av byggearbeidene med terminalbygget vil det bli etablert midlertidig kollektivterminal på «Fengselstomta» og dagens parkering på sørsiden av sporene avvikles. Det er allerede etablert ny pendlerparkering med plass til 105 biler på nordsiden av sporene. Denne er klar for bruk innen kort tid. Det er Jernbaneverket som skal eie og drifte denne parkeringen som vil være tilbudet til de togreisende. Videre vil den midlertidige kollektivterminalen på «Fengselstomta» avvikles og flyttes over straks den nye kollektivterminalen står klar. «Fengselstomta» er regulert til bolig, næring og parkering, og det jobbes med å få til en god utvikling som bidrar til å realisere planens mål om høy utnyttelse nær knutepunktet og sentrum.

- Vi er særs nøgd med at finansieringa no er på plass slik at byggjinga kan starte opp. Prosjektet er viktig både for Voss som regionsenter, trafikknutepunkt og somreiselivsdestinasjon. Dersom alle elementa kjem på plass vert dette eit helt unikt knutepunkt og på nasjonalt nivå, seier rådmann Einar Hauge.