Kjell Ivar Bakkemoen (i midten) er komitéleder for den internasjonale komiteen «Organization of information about construction works» som møtes i Berlin denne uken (her fra et tidligere komitémøte). Foto: Standard Norge

Jobber med bedre informasjonsflyt i byggeprosjekter

Mer effektive byggeprosesser, bedre kommunikasjon, færre feil og riktigere bruk av ressurser, er noen av målene til den internasjonale standardiseringskomiteen ISO/TC 59/SC 13 Organization of information about construction works.

Standard Norges komitésekretær, Lisbet Landfald. Foto: Nicolas Tourrenc/ Standard Norge

Dette er en underkomité til ISO/TC 59 Buildings and civil engineering works, som har møter i Berlin denne uken. 50 internasjonale eksperter er representert i arbeidet, deriblant en rekke norske.

I komiteen utvikles det standarder som er svært relevante for digital dokumenthåndtering, informasjonsflyt og gjenbruk av informasjon i byggeprosjekter. Eksperter fra 25 land er aktivt med i komiteen, og 12 land er representert med observatører.

Norge har ansvaret for komiteen både gjennom komitéledelse og sekretariat. Kjell Ivar Bakkmoen fra Sykehusbygg HF har vært leder siden 2005, og komitésekretær er Lisbet Landfald fra Standard Norge.

- Flere av standardene er allerede i bruk i norske byggeprosjekter, og nye er under utvikling, sier Lisbet Landfald.

Det er seks aktive arbeidsgrupper i denne underkomiteen, og følgende norske ekspertmiljøer er representert:

  • Høyskolen Oslo og Akershus
  • Direktoratet for byggkvalitet (Dibk)
  • NTNU
  • multiBIM
  • Forsvarsbygg
  • Data Design Systems
  • coBuilder Norge

Internasjonale standarder for BIM
Komitéen har ansvar for åtte sentrale ISO-standarder for BIM, blant annet de såkalte IFC- og IDM- og IFD-standardene:

  • ISO 16739:2013 - Industry Foundation Classes (IFC)
  • ISO 29481-1 Building Information Modelling - Information Delivery Manual - Part 1 Methodology and Format
  • ISO 29481-2 Building Information Modelling - Information Delivery Manual - Part 2 Interaction Framework
  • ISO 12006-3 Building Construction - Organization of Information about Construction Works - Part 3: Framework for object oriented information (IFD)

- Dette er standarder som først og fremst brukes av programvareleverandører. De etablerer den virtuelle modellen, angir felles terminologi og filformat slik at modeller kan tolkes entydig. I tillegg beskriver de aktører, prosedyrer og krav til leveranser i prosjekter. Dette er viktig for å få alle fag tilknyttet et prosjekt til å jobbe effektivt sammen, sier Lisbet Landfald.

Nytt internasjonalt rammeverk for informasjonsflyt i alle byggets faser
For tiden jobber ISO-ekspertene med to nye standarder som skal beskrive prosesser, dokumenthåndtering og informasjonsflyt i hele livssyklusen til byggeprosjekter. Standardene retter seg mot ulike aktører som byggherre, rådgiver/arkitekt, produsent/leverandør, bruker og myndighet.

Arbeidet ledes av Storbritannia, og norske eksperter har vært sterke bidragsytere. De to nye standardene har nettopp vært på høring i komiteen, og alle medlemslandene har kunnet gi sine kommentarer. Målet er at disse ISO-standardene blir publisert i løpet av 2017.

Samarbeid med europeisk standardisering
Den europeiske standardiseringskomiteen TC 442 Building Information Modelling, som skal utvikle BIM-standarder for Europa, ønsker nå at de to ISO-standardene også skal gjelde som europeiske standarder. Da vil de automatisk bli fastsatt som Norsk Standard, og få betegnelsen NS-EN ISO, ifølge Landfald som er komitésekretær også for det europeiske BIM-arbeidet.

Samarbeid med buildingSMART
buildingSMART International er en såkalt liaison med ISO/TC59/SC13. Etter hvert som flere land nå viser interesse for at BIM-standardene skal bli formelle internasjonale standarder, ligger det til rette for at buildingSMART kan gjøre standardiseringsarbeidet direkte i ISO.

- Dette peker i retning av en mer dynamisk og effektiv videreutvikling av BIM-standardene og vil spesielt få betydning for utvidelse av IFC-standarden til også å omfatte vei og jernbane, sier komitéleder Kjell Ivar Bakkmoen.