Illustrasjonsfoto

Disse digitale løsningene vil endre byggenæringen

Ny teknologi i byggenæringen kan bidra til å kutte byggetid med over 30 prosent, hevdes det i ny rapport.

Om rapporten

  • Rapporten «Shaping the Future of Construction» er en internasjonal World Economic Foum-rapport gjort i samarbeid med Boston Consulting Group.
  • Utgangspunktet for analysene som er gjort i rapporten om fremtidens byggenæring, er fra land somUSA, Tyskland, Spania, UK, Spania, Hellas, Danmark, India, Japan, Sverige, Frankrike.

Byggenæringen har vært treg til å implementere digitale løsninger, men det er i ferd med å endre seg i høyt tempo, ifølge en rapport fra World Economic Forum og Boston Consulting Group (BCG).

Den internasjonale rapporten, som ble presentert tidligere i sommer, gir en oversikt over hvilke digitale teknologier som vil påvirke byggenæringen de kommende årene. Gevinsten vil være stor for de som lykkes med å ta i bruk de nye teknologiene.

World Economic Forum og BCG sine analyser viser at med full implementering av digitale løsninger kan byggetid reduseres med opptil 30 prosent og totale kostnader reduserer med opptil 16 prosent, avhengig av type prosjekter.

– Sett i forhold til mange andre næringer, har måten å jobbe på i byggenæringen endret seg lite i løpet av de siste tiårene. Men bygg- og anleggsbransjen er moden for endring, spesielt når du ser på hvordan både innovasjonstakten og produktiviteten har stagnert. De nye teknologiske verktøyene blir dessuten mer sofistikerte, rimelige og kraftig og dermed klare til å testes ut bredere enn tidligere, sier Christoph Rothballer ved BCG Munchen til Byggeindustrien.

Big data og avanserte analyser

Rothballer, som har arbeidet med rapporten, peker på en rekke digitaliseringsverktøy som de tror kan bidra til kvalitets- og effektivitetsgevinster i milliardklassen. Building Information Modelling og digitale plattformer som samordner digital informasjon er to av dem. Men de er langt fra de eneste.

– Big data og avanserte analyser kan gi betydelige gevinster. Enorme mengder med data vil bli generert og lagret i ulike prosjektfaser gjennom stadig flere innebygde sensorer. Selv om informasjonen foreløpig ikke er systematisk lagret og analysert, kan de på sikt gi kunnskap om hvordan du kan unngå kostnads- og tidsoverskridelser som er vanlige i dag, sier Christian Haslestad ved BCG Oslo til.

3D

Rapporten peker også på en rekke andre teknologier som dronebruk til kartlegging og kontroll av byggeplasser og eiendeler, 3D-scanning for å lage digitale modeller av komplekse bygninger og GPS- og RFID-teknologi til å spore materiell og utstyr. 3D-printing er også noe som kommer for fullt.

– Det er fortsatt på et veldig tidlig stadium, men i det lange løp kan det gi store produktivitetsgevinster med spesialbygde former, tror Christian Haslestad.

Rapporten peker på at gapet mellom de digitale innovatørene i næringen og etternølerne er stadig økende. Det er kritisk for bedriftene å henge med i teknologiskiftet, mener Christoph Rothballer.

– De som nøler og blir hengende etter, vil miste konkurranseevne. Enten i form av at de ikke er i stand til å jobbe etter nye avanserte kvalitetsstandarder, eller at de må ta en mye høyere pris enn sine konkurrenter og dermed miste markedsandeler. Faren er at de selv går konkurs, så her er det viktig at selskaper har langsiktige løsninger for hva digitalisering betyr for dem. De må bygge nye kompetanser, team, partnerskap og vurdere tilpasninger til forretningsmodellen, sier Rothballer.