Hjelper kontrollene?

Byggenæringen er blant næringene som hyppigst blir avslørt som juksere innen lønns- og arbeidsvilkår.

Det har den senere tiden blitt tatt sterkere virkemidler i bruk for å avsløre de som både bevisst og ubevisst synder innen disse punktene - og dette har fått mer av ulovlighetene frem i lyset. Er det nå slik at vi oppdager det meste, eller er det bare toppen av isfjellet vi oppdager?

Det er selvsagt lov å håpe at vi nå begynner å få oversikt over og oppdager de fleste, eller i hvert fall mange av de som forsøker å jukse - men dessverre er det nok mest sannsynlig at det fortsatt er slik at de fleste slipper unna. Selv med en økning i kontrollene og ikke minst mer bevissthet og kunnskap om emnet, er det altfor mange som går under radaren.

Vi har den senere tiden hørt om flere eksempler der byggherrene selv eller Arbeidstilsynet oppdager uregelmessigheter - det har vi også sett på store statlige utbygginger. Det er selvsagt positivt at dette oppdages. Det at byggherrene nå har fått større ansvar i å følge opp sine leverandører har ført til at flere oppdager, og ikke minst at mange setter inn større ressurser for å luke ut de useriøse i forkant av kontraktinngåelse og før arbeidet settes i gang.

For de mange utenlandske selskapene som nå er inne på en rekke prosjekter, enten som hovedentreprenører eller underleverandører, arrangeres det også kurs og opplæring i hvilke regler som gjelder. Det er fortsatt for dårlig kunnskap rundt hva som faktisk gjelder i Norge, og det er et arbeid som også må intensiveres fremover. Det kan være naturlig at de nye aktørene i markedet ikke kjenner til hva som gjelder, men da må det også være slik at de selskapene som skal inn på markedet selv må ta et ansvar for å gjøre seg kjent med hvilke regler som til enhver tid gjelder – dette omfatter selvsagt både for de norske og utenlandske aktører. For det er selvsagt også norske selskaper som bevisst unngår å følge reglene. Det kan ikke være et konkurransefortrinn at man forsøker å lure seg unna disse reglene og dermed ser muligheten til å spare store penger.

Vi har den senere tid også sett at byggherrene har engasjert langt flere til å følge opp denne typen arbeid, og det er nå flere steder satt inn egne LO-kontrollører, som jobber i samarbeid med byggherrene for å passe på byggeplassen. Dette ser vi har en effekt, og vi ser gjerne også at Arbeidstilsynet blir tatt enda mer inn og at de gis ressurser til å gjøre enda mer oppsøkende arbeid ute i felten. Skriveborskontroller er ikke nok – det er dessverre fortsatt for lett å jukse med papirer. Man må, om du virkelig skal følge med, ut og snakke med folkene – da vil man enklere kunne oppdage om det foregår noe som ikke burde skje.

Å jukse med lønn- arbeidstidsbestemmelsene har flere dimensjoner; det går selvsagt ut over de arbeiderne det gjelder, risikoen for at det kan oppstår farlige situasjoner øker - samt at det selvsagt er konkurransevridende. Om en aktør regner på et anbud der man bevisst forsøker å jukse med lønns- og arbeidsvilkår forrykker dette konkurransebildet, og en slik utvikling ønsker vi ikke. Det skjer dessverre noen steder, og derfor er det viktig at man forsetter samt øker arbeidet med kontroller ute på byggeplass, man må ha årvåkne byggherrer som tar ansvar samt at entreprenørene selv selvsagt også må ta ansvaret for sine kontraheringer nedover i kjeden. Kontrollene har en effekt – men det å bli mer av dette.