Vikki Johansen eier og driver Ecoteria AS. Hovedmålet er å presentere troverdige miljødokumenterte byggevarer. (Foto: PO Media AS)

- Byggematerialene er den glemte mulighet i et grønt skifte

- En samlet byggenæring bør være satsningsområdet for å nå klimamål og nødvendig omstilling mot et grønt skifte, sier Vikki Johansen i Ecoteria. 

20. oktober arrangerer hun konferansen GreenBuilt i Oslo for å vise miljøinnovasjon i praksis.

– Myndighetene fokuserer hovedsakelig på transportsektoren og energieffektiviseringen i bygget i arbeidet med å redusere CO2-utslippene. Bygg står for ca. 40 prosent av CO2-utslipp og byggevarene inntil 50 prosent av dette, sier Vikki Johansen.

– Vi står overfor kompliserte sammenhenger for å redusere fotavtrykket av byggeaktiviteten. Konferansen i Sentralen i Øvre Slottsgate 20. oktober, som er en del av Oslo Innovation Week, ønsker å øke bevisstheten om den store påvirkning byggevarene har på klima, helse og miljø, legger hun til.

Hun mener flere må stille riktige miljøkrav til offentlige og til private.

– En samlet byggenæring, fra arkitekter, byggherrer, produsenter, byggevareleverandører og utførende, trenger kunnskap om hvordan vi kan oppnå troverdige miljøtilpassede bygg. Dessuten må politikerne på banen for å ta de rette valg for tiltak. Alle mangler svar på hvordan vi skal planlegge og stille krav for å oppnå myndighetenes krav om 30 prosent miljøvekting i offentlige anskaffelser. Alle ledd i byggenæringen, fra politikere, bestillere til industrien og utførende, er målgruppen for denne konferansen, tilføyer hun.

Til konferansen har hun invitert personer fra NHO for å fortelle om leverandørutviklingsprogrammet, der et sentralt mål er krav til innovasjon og miljøvekting.

– Kravet om miljøvekting i offentlige anskaffelser er et stort og viktig skritt. Her snakker vi om 400 mrd. kroner årlig, så det vil ha stor betydning. Men hvordan får vi dette til i praksis når byggevarene skal med i klimaregnestykket?

Politikere fra opposisjonspartiene kommer for å møte representanter fra leverandørbedrifter som kan dokumentere vellykket satsning på miljøet. Det blir en sesjon med økoinnovasjon i produkt og prosjekt, der store Skanska møter lille Eco Loop. Statsbygg og privat næringsliv presenterer sine verktøy for hvordan de ser for seg at miljøvekting inkl. materialene.

skal foregå i praksis Betongnæringen og treindustrien er også invitert på bakgrunn av at temaet under Oslo Innovation Week er Power Couples, der ulike aktører møter hverandre for å utvikle unike løsninger til felles beste.