Byråd for næring og eierskap i Oslo kommune, Geir Lippestad.Geir Lippestad tok første spadetak på Lambertseter flerbrukshall.Bronsevinner Stig André Berge ser frem til å få et toppanlegg for bryting i Oslo.Direktør Eli Grimsby i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF (KID)

- Hvis dere vil bygge i Oslo, må dere gjøre det fossilfritt

Fredag ble første fossilfrie spadetak tatt på Lambertseter flerbrukshall i Oslo. Kommunen vil nå kreve fossilfrie anleggsplasser i alle sine prosjekter.

De neste fire årene skal Oslo kommune bygge for 26 milliarder kroner.

– Dette er en direkte utfordring til byggebransjen. Hvis dere vil ha noen av disse jobbene, må dere investere i fossilfri maskiner, slår byråd for næring og eierskap i Oslo kommune, Geir Lippestad fast.

Lippestad tok første spadetak i en biodieseldrevet gravemaskin på det som skal bli Norges første fossilfri anleggsplass og det første i en lang rekke fossilfrie prosjekter i Oslo, Lambertseter flerbrukshall.

– Én fjerdedel av CO2-utslippene i Oslo kommer i dag fra byggenæringen. Vi vil nå stille noen konkrete krav i alle våre oppdrag, og bransjen har tatt utfordringen, sier Lippestad til Byggeindustrien.

Fredag satt han i en 15 tonn tung biodieseldrevet Hitachi Zaxis 135 US og tok første spadetak, under oppsyn av en fagkyndig.

Samtlige anleggsmaskiner, inkludert oppvarming og tørking, på prosjektet skal enten være elektriske eller gå på biodiesel.

Overraskende bra

Direktør Eli Grimsby i utbyggingsforetaket Kultur- og idrettsbygg Oslo (KID) gleder seg også over å endelig være i gang med det første av flere fossilfri byggeprosjekter.

– Vi var veldig spente på hvordan bransjen ville ta imot kravet om fossilfri anleggsplass på Lambertseter flerbrukshall, men vi har ikke opplevd noe motstand. Vi mottok åtte gode tilbud, og det har ikke vært noe problematikk. Vi fikk heller ikke et annet budsjett enn det vi først hadde regnet med heller, sier hun.

Direktør Eli Grimsby i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF.

– Vi regner med kanskje noen 1.000-lapper ekstra om dagen i driftskostnader, og det er jo ingenting i denne sammenhengen, supplerer Lippestad.

Grimsby forteller at KID på forhånd hadde undersøkt at de fossilfrie løsningene faktisk eksisterte, men at det likevel har gått overraskende bra, og at dialogen med entreprenør S-Bygg er god.

Tar klimagrep

KID har også krevd fossilfri anleggsplass på Jordal Amfi, hvor man starter like over nyttår.

– Vi er veldig stolte over at vi har fått til dette. Det er noe vi har hatt lyst til å få til lenge, men vi bestemte oss for at nå var det nok snakk, og vi handlet. Vi er med på noe historisk, sier Grimsby.

Under spadetaket var flere barn fra Lambertseter skole og Radiobølgen barnehage til stede, ettersom de kommer til å bruke hallen på dagtid. I tillegg var Lambertseter bryteklubb på plass med flere av sine brytere og med bronsevinner fra OL i Rio, Stig André Berge.

Som første idrettshall i Norge er hallen bygget med brytesporten for øye, og bryterne har vært inkludert i planleggingen fra starten av.

– Vi er ikke så kresne, vi brytere. Vi trenger matter og god luft. Nå får vi Norges beste brytehall på Lambertseter. Det er kjempebra for lokalmiljøet, og jeg håper vi får en nytt nasjonalanlegg for bryting her nå, med landslagssamlinger og treninger, sier bronsevinneren.

Bronsevinner Stig André Berge ser frem til å få et toppanlegg for bryting i Oslo.