Jørgen Leegaard

BNL fornøyd med Udirs forslag til ny fagutdanning

– Det er svært positivt at Utdanningsdirektoratet i de store linjene har hørt på partene i arbeidslivet, sier Jørgen Leegaard, kompetansedirektør i BNL.

Utdanningsdirektoratet la fredag frem en ny rapport hvor de foreslår omfattende endringer i alle yrkesfaglige linjer. I alt fem faglige råd og ni faglige utvalg fra arbeidslivet og alle deler av yrkesfagsutdanningen står bak rapporten.
– Utdanningsdirektoratet legger frem et solid stykke arbeid, som også er i tråd med anbefalinger fra næringen, og arbeidslivets behov, sier kompetansedirektøren i BNL.

Spesialisering
Det foreslås blant annet tidlig spesialisering innenfor en rekke fag innen bygg og anlegg - blant annet skal rørleggere og tømrere få muligheten til å spesialisere seg fra andre år på videregående, og anleggsfagene vil også spisses.
– Dette har vært etterspurt fra næringen fordi vi har stor tro på at det er viktig tidlig å bygge en faglig tilhørighet, sier Leegaard videre.

Leegaard er også fornøyd med at møbelsnekkerfaget og anleggsgartnerfaget er foreslått flyttet til Bygg- og Anleggsteknikk.

Må følges opp
Leegaard mener at det er viktig nå at kunnskapsministeren Torbjørn Røe Isaksen velger å lytte til de faglige rådene fra Utdanningsdirektoratene slik at vi for ny struktur på yrkesfagene som næringen ønsker.
– I det videre arbeidet skal det blant annet være en gjennomgang av lærerplanene. Her er det svært viktig at partene får bidra i utformingen av lærerplanene og at fellesfagene i større grad yrkesrettes og støtter opp under det enkelte lærefag.
Forslaget som oversendes Kunnskapsdepartementet i dag, blir etter behandling i departementet sendt ut på høring, og skal behandles av Stortinget våren 2017.