Illustrasjonsfoto: Enova

Ny byggstatistikk fra Enova

Hvilken type bygg bruker mest energi? Hvor mye mindre energi enn et vanlig bygg bruker egentlig et passivhus? Dette og mer til kan du finne svar på i den ferske utgaven av Enovas Byggstatistikk.

Med bakgrunn i rapportert energibruk levert av byggeiere fra hele Norge utarbeider Enova årlig Enovas Byggstatistikk. Byggstatistikken for 2015, som er den 19. utgaven, er nå ute.

Praktisk verktøy

Byggstatistikken skal være et praktisk verktøy til bruk i arbeidet med planlegging av drift og utvikling av bygninger. Rapporten presenterer analyser og statistikk om energibruk fordelt etter bygningstyper, samt variasjoner avhengig av alder, størrelse og oppvarmingssystem.

– Gjennom Byggstatistikken legger vi til rette for at byggeiere kan sammenlikne energibruk i egne bygninger med tilsvarende bygninger eid av andre, sier programsjef for bygg og varme i Enova, Gunnel Fottland

- For å gjøre sammenligningsgrunnlaget enda bedre har Enova som en av nyhetene i årets statistikk, beregnet temperaturavhengige andeler av energibruken for alle bygningskategoriene fordelt på byggeår, heter det i en melding fra Enova.

3.415 bygg

Energibruken i alt 3.415 bygg er meldt inn til siste utgave av Byggstatistikken. Av disse er 143 bygget etter passivhus- eller lavenergistandard.

Ifølge tallene i utvalget er dagligvarebutikkene, til tross for en rekke gode energieffektiviseringsprosjekter i bransjen, fremdeles den typen bygg som bruker desidert mest energi med hele 551 kWh per kvadratmeter årlig. Hovedårsakene til dette er stor energibruk til kjøle- og fryseutstyr gjennom hele døgnet, og lange åpningstider. På andre- og tredjeplass kommer lettindustri og sykehus.

Se hele Byggstatistikken her.