Foto: Trond Joelson

Internasjonal BIM-heder til Urbygningsprosjektet i Ås

Bruken av digital bygningsinformasjonsmodellering (BIM) på byggeplass ved rehabiliteringen av Urbygningen på Ås har fått internasjonal skryt.

Statsbygg, Skanska og 4B ARKITEKTER har fått hederlig omtale på buildingSMARTs internasjonale konferanse, som arrangeres i Sør-Korea 26.-20. september.

- Som en pådriver for såkalt åpenBIM er det veldig hyggelig at dette arbeidet blir anerkjent internasjonalt. Det sier Jan Myhre, Statsbyggs direktør for Faglig ressurssenter, som sammen med Arnstein Skinnarland, leder av BuildingSmart Norge, var til stede for å ta imot prisen.

Informasjon til håndverkerne

Poenget med de såkalte BIM-kioskene er å bruke kjent og pålitelig teknologi, for å gi håndverkere på byggeplassen tilgang til informasjon i BIM-modellene som allerede er tilgjengelig for arkitekter, rådgivere og byggherre.

- Dette gjør at håndverkerne på byggeplassen til enhver tid kan få tilgang til oppdaterte modeller og tegninger, og få informasjon som er spesialtilpasset det enkelte fagfeltet, sier arkitekt Kai Henning Simensen fra 4B ARKITEKTER i en pressemelding.

Arkitektkontoret 4B ARKITEKTER har som BIM-koordinator tilrettelagt for enkel navigasjon i komplekse modeller, og laget spesialtilpassede innsyn for de forskjellige håndverkerne på byggeplassen.

BIM-kiosker

Entreprenøren Skanska designet første generasjon BIM-kiosker, og har i samarbeid med Statsbygg stått for introduksjon og opplæring på byggeplass. Store deler av byggearbeidene har blitt gjort etter modell. I følge Rupert Hanna, global teknologileder i Skanska, så er BIM kioskene allerede videreutviklet og vil etter hvert bli tilgjengelig i det kommersielle markedet.

BIM-kioskene har tidligere vunnet Innovasjonsprisen på konferansen Den Kloke Tegning i 2015, og er i ferd med å bli tatt i bruk i mange byggeprosjekter i Norge.