Vel anvendte penger

Lekkasjene i forkant av Statsbudsjettet som legges frem 6. oktober klokken 10 begynner nå for altfor å komme frem. Det er flere momenter her som vil berøre byggenæringen - blant annet skal det bevilges 350 millioner kroner på flom- og skredforebygging neste år.

Dette er en helt nødvendig prioritering av regjeringen. Vi ser stadig oftere bevis på at klimaendringene fører til hyppigere og mer omfattende flom- og skredskader enn tidligere. Disse har også ført til større skader enn før, ikke minst ettersom både flom og skred nå har kommet hvor man tidligere ikke har opplevd dette. Da er man ofte helt uforberedt, og det koster ekstra mye å utbedre skadene. Det er også slik at vi nå opplever kraftig nedbør på kort tid, i et annet omfang enn tidligere - noe som gjør at vann- og avløpssystemet vi har ikke klarer å ta unna de store nedbørsmengdene. Dermed kan det bli store skader både på bygninger og infrastruktur, ikke minst i sentrale strøk. Vi hører jo stadig oftere også om vei- og banestrekninger som må stenge for kortere eller lengre tid på grunn av kraftig nedbør eller som følge av skred eller utrasinger.

Om vi ikke tar grep og gjør noe innen dette feltet, kan vi få store samfunnsmessige problemer med denne problematikken i tiden fremover. Det er derfor positivt, men også helt nødvendig, at regjeringen nå prioriterer dette arbeidet.

350 millioner kroner, hvor 100 millioner skal brukes til forsering av flomsikringstiltak, er ikke nok, men det er en god start på en oppbygging av ressursene til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), som skal jobbe med å hindre og forebygge denne typen skader.

Det er totalt enorme summer som må investeres for å bygge opp systemer og løsninger som kan hindre de store skadene fra flom og skred. Det er selvsagt ikke mulig å gardere oss helt og holdent mot denne typen uvær, men vi kan gjøre langt mer enn i dag. Med de ekstra midlene kan NVE nå i hvert fall bruke noe mer ressurser på dette arbeidet, men dette er bare en forsiktig start. Dette vil bli en stor samfunnsutfordring fremover og problematikken må selvsagt må løftes opp på et helt annet plan, og både staten og samfunnet for øvrig, ikke minst også byggenæringen, har et betydelig ansvar her.