Erlend Nordby i BRG Entreprenør (t.v.) og André Hansen i Veidekke Entreprenør.

Deltok som rollemodeller på YVALG 2016

– Gullet forblir i Agder, jeg skal i hvert fall gjøre mitt for at det skjer, sier André Hansen, i Veidekke Entreprenør. 

Han er årets deltaker for Agder i NM for betongfag som arrangeres i Bergen 17. - 20. oktober, og tirsdag og onsdag denne uken deltok han som ung rollemodell på YVALG 2016, karriere- og utdanningsmessen i Vest-Agder.

I tillegg hadde EBA Agder tatt med seg regjerende norgesmester Erlend Nordby i BRG Entreprenør på standen.

Les også: Vil bli best i tømrer- og betongfaget

Erfaringsoverføring
– Vi så muligheten for litt erfaringsoverføring mellom disse to enerne, forteller Petter Blomkvist, regionsjef i EBA Agder.

– Det er to fine fyrer og vi utøver nok litt press på dem, men i hyggelig tone og forventer ikke annet enn at de gjør sitt beste, men vi legger ikke skjul på at vi ønsker å beholde gullet i Agder, fortsetter Blomkvist.

– Agder satser igjen på en kandidat på 1+3 modellen, de er litt yngre, men vi mener at vi får tidligere selvstendige lærlinger når vi får dem tidligere inn på lærekontrakt. Erlend og André er gode eksempler på det, påpeker regionsjefen.

Hansen fikk også med seg noen råd fra Nordby.

– Pust, forsikre deg om at du har forstått oppgaven, lag en plan og hold deg til den, fokuser på deg selv, stol på din egen løsning, så enkelt og allikevel så utrolig vanskelig, sier Nordby.

– Uansett resultat så gleder jeg meg til konkurransen og den erfaringen NM i betongfaget vil gi meg, skyter Hansen inn for å dempe forventningene til Blomkvist.

Samarbeid
Det er Vest-Agder Fylkeskommune, Kristiansand Kommune og de andre knutepunktkommunene, Fylkesmannen, NHO, LO, KS, NAV, UIA og flere av fylkets opplæringskontorer som samarbeider om dette treårige prosjektet hvor et av målene er å bidra inn i frafallsproblematikken.

Frafall er et viktig fokus i Vest-Agder Fylkeskommune, og fylket har blant landets laveste frafall i videregående skole.

– Et godt samarbeid med bedriftene i fylket er nøkkelen, sier utdanningssjef i Vest-Agder Fylkeskommune, Arly Hauge.

Skal man bli enda bedre på dette så må man jobbe tydeligere med å få ungdommen til å gjøre riktige valg. Derfor var en av hemmelighetene å fylle messen med unge rollemodeller, ungdom må snakke med ungdom som er aktive i sine yrker. Med sterkt fokus på synliggjøring av mange aktuelle yrker og de ulike utdanningsveiene, så tror de at dette bidrar sterkt inn i de valgene ungdommen skal gjøre innen 1. mars 2017.

– Et annet viktig moment er kunnskapsnivået til både ungdom og foreldre. Hva gjør de ulike yrkene, hva heter de, hvilke muligheter har man og hva er utdanningsveien? Dette ønsker vi å besvare og bidra til i en periode hvor ungdom er veldig usikre på veien videre i livet, understreker Blomkvist.