Det pågår vedlikeholdsarbeider i Brynstunnelen. Et uhell under betongarbeider har gitt mange biler lakkskader.  Illustrasjonsfoto: Jon Eeg / NTB scanpix

80 bilister har meldt fra om lakkskader etter sementsøl i Brynstunnelen

En rekke bilister fikk sementsøl på bilene sine etter en halvtimes lekkasje i Brynstunnelen i Oslo.

Prosjektleder i Brynstunnelen, Hilde Ulvik i Statens vegvesen. Foto: Statens vegvesen

Det var Dagbladet som først skrev om en bilist fra Askim som hadde fått sementflekker på bilen etter å ha kjørt gjennom Brynstunnelen ved lunsjtider tirsdag 13. september.

Nå – drøye to uker senere – viser det seg at Askim-mannen langt fra var alene om å få søl fra betongarbeider på bilen sin.

– Vi har så langt fått 80 henvendelser fra bilister, men det er nok noen av disse som ikke er legitime fordi de har kjørt gjennom tunnelen på andre dager enn da lekkasjen fant sted. Men det dreier seg om et stort antall biler, bekrefter prosjektleder Hilde Ulvik i Statens vegvesen til Byggeindustrien.

Betongarbeider
Bilistene fikk den lite lakkvennlige dusjen under betongarbeider  i den tungt trafikkerte tunnelen på Ring 3 i Oslo.

– Brynstunnelen hadde et ribbeområde som vi dekket med betongelementer, og det var under støpen av det siste laget at lekkasjen oppstod. Det var ikke ren betong som rant på bilene, men sement blandet med vann, forklarer Ulvik.

– Det er ikke dagligdags at 80 biler melder inn lakkskader etter arbeider i tunnel?

– Nei, det er ikke dagligdags, men det er heller ikke så ofte vi jobber på denne måten med trafikk under oss. For et par år siden hadde vi en lignende situasjon på E6 nord for Gardermoen med tjæredrypp på biler fra de store trebruene der oppe. Ellers har det ikke vært mange tilsvarende episoder, sier Utvik.

Lekkasje i 30 minutter mens trafikken gikk

Lekkasjen varte ifølge Vegvesenet i cirka 30 minutter.

– Arbeidet med å stoppe lekkasjen ble satt i gang umiddelbart etter at den ble oppdaget, og det ble gjort så effektivt som mulig. Men vi vurderte aldri å stenge tunnelen – som har en årsdøgntrafikk på 70.000 biler ­­­– helt for trafikk, sier Ulvik.

Veidekke rydder opp

Kommunikasjonssjef Helge Dieset i Veidekke. Foto: Veidekke

I Veidekke er de lei seg for uhellet som har rammet flere oslobilister, men legger til at de fikk stoppet lekkasjen så fort det lot seg gjøre.

– Det er selvsagt svært beklagelig at dette har skjedd, men heldigvis er det uhyre sjelden at sånt forekommer. Jeg har aldri opplevd en lignende sak i min tid i Veidekke, og jeg har vært her i 10 år, sier kommunikasjonssjef Helge Dieset til Byggeindustrien.

Om veien videre, sier Dieset følgende:

– Som i alle andre skadesaker, blir dette nå en sak mellom bilistenes forsikringsselskap og vårt forsikringsselskap.