Oslo-byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad.

Vil ha fossilfrie byggeplasser, og lover 8,4 milliarder til bygging og rehab

Kommunen bygger og rehabiliterer blant annet skoler, barnehager og idrettsanlegg for over 8 milliarder i 2017.

Det kommer frem i Oslo kommunes budsjettforslag, som ble presentert onsdag.

Eiendomsforetakene blir viktige aktører for å nå klimamålene, og kan gjennom sin kjøpekraft bidra til en sterkere grønn næring, skriver kommunen i en pressemelding.

– Vi ønsker å heve standarden i kommunale boliger. Derfor øker vi satsingen med 100 millioner hvert år i økonomiplanperioden. Vi investerer også 871 millioner i bygging og rehabilitering av kommunale barnehager i 2017, sier byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad.

– Vi skal sørge for at de større byggeplassene blir fossilfrie og at det bygges stadig flere plusshus. Oslo kommune er en av landets største innkjøpere og den posisjonen må vi både bruke til å bedre klima og miljø og til å sikre gode arbeidsforhold. Oslo er en by i vekst og det er viktig at vi sikrer Osloborgere gode og funksjonelle bygg, fortsetter han.

Kommunen setter også av 55 millioner til energieffektivisering, hvilket ifølge pressemeldingen skal betyr en årlig strømbesparelse på 9,6 millioner kilowattimer.

Potten for rehabilitering og vedlikehold skal også økes, skriver kommunen.

– Skal vi unngå å måtte stenge anlegg av miljø- eller sikkerhetsmessige årsaker, må flere anlegg bli rehabilitert eller få skikkelig oppgradering. Vi vil øke potten for vedlikehold med 15 millioner i 2017 og deretter øker vi med 5 millioner årlig frem til 2020. I tillegg øker vi potten til rehabilitering fra 100 til 200 millioner i samme periode. Modernisering og bedre standard gir barn, unge og voksne større idrettsglede og anleggene kan brukes til det de er bygget for. Det er en god investering for både byggene og brukerne, sier Lippestad.

Til tross for at kommunens inntekter fra eiendomsskatten er noe større enn ventet fordi boligprisene, og dermed boligverdiene, øker mer enn ventet, hever byrådet som planlagt satsen fra 2 til 3 promille fra 2017.

Det skal gi byrådet 450 millioner mer i kassen neste år, skirver NTB.