Leder i Powerhouse og og innovasjonssjef i Skanska, Kim Robert Lisø.

Powerhouse-sjefen svarer: - Vi har lokomotiver

Leder i Powerhouse og innovasjonssjef i Skanska, Kim Robert Lisø, mener det er feil å si at Norge mangler grønne lokomotiver.

Abelia har rett i at Norge har unike muligheter til å bli et laboratorium for de nye grønne løsningene – dette har blant annet byggenæringen grepet fatt i gjennom omfattende forskning på løsninger for klimatilpasning i lys av klimaendringer – og på utvikling av nye energieffektive løsninger. Det er også riktig at vi trenger tydelige signaler om at fremtidens klimavennlige løsninger vil oppstå «i krysning mellom dagens etablerte næringer». Dette er jeg overbevist om at blir adressert i rapporten fra ekspertutvalget for grønn konkurransekraft.

Men, at Norge mangler grønne suksesshistorier er å ta hardt i. Powerhouse-konseptet, bygninger som over livsløpet produserer mer ren og fornybar energi enn de bruker, er en åpenbar suksesshistorie – utviklet i samarbeid med forskningssenteret Zero Emission Buildings ved SINTEF/NTNU i både metodeutvikling og teknologiuttesting. Powerhouse-samarbeidet har også tatt til orde for at Norge kan bruke vår spisskompetanse innen klimavennlige bygg til å levere klimaløsninger til resten av verden, og bygge en ny stor grønn norsk næring.

Og, det er bare et drøyt år siden NHO pekte på norske bedrifter som leverer klimaløsninger – og NHO og LO presenterte konkrete eksempler på hvordan norsk næringsliv er med på å videreutvikle Norges posisjon for lavutslippssamfunnet. Mange av eksemplene er svært gode. Vi har lokomotiver, men trenger flere vogner.