Komitéleder for ISO/TC 59 er administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening,

Norge viser vei i internasjonal byggenæring

Den første uken i oktober møtes et hundretalls eksperter og delegater fra alle verdenshjørner i Berlin for å jobbe med felles standarder for internasjonal byggevirksomhet.

Jacob Mehus. Foto Standard Norge/Nicolas Tourrenc

ISO-komiteen Buildings and civil engineering works ledes av Norge, og en rekke norske representanter fra akademia, forskning, myndigheter og næringsliv vil være på plass under det ukelange møtet.

Komitéleder for ISO/TC 59 er administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening, og sekretær er Kari S. Borgos fra Standard Norge. Komiteen har et svært bredt mandat fordelt på ni underkomiteer og nærmere 30 underlagte arbeidsgrupper.

- Et viktig mål i dette arbeidet er å bidra til at det utvikles internasjonale standarder som fremmer innovasjon og bærekraft, sier Per Jæger. Dette kommer ikke bare bygge- og anleggsnæringen til gode, men også miljøet og samfunnet generelt.

ISO/TC 59 Buildings and civil engineering works skal være den viktigste internasjonale standardiseringskomiteen innenfor BAE-området. Totalt har ISO/TC 59 ansvaret for 119 gyldige standarder, og mange er utgitt som Norsk Standard. Komiteen har 29 aktive medlemsland, og 50 land følger komiteens arbeid som observatører. Norge har ansvaret for komiteen både gjennom komitéledelse og sekretariat.

Setter dagsorden
Dette er en horisontal komité som dekker mange fagfelt. Her utvikles vesentlige og grunnleggende standarder som andre standardiseringskomiteer kan bygge videre på i sitt arbeid.

- Det at vi leder denne komiteen gir oss en unik mulighet til å ivareta norske interesser i det internasjonale standardiseringsarbeidet. Vi kan sette dagsorden og ta strategiske valg for å sikre at standardene som utarbeides, er i tråd med norsk regelverk og norske behov, sier administrerende direktør i Standard Norge, Jacob Mehus.

Standardene angir krav og retningslinjer, prinsipper, prosesser og metoder innenfor en rekke områder, som for eksempel

· digital byggevirksomhet og informasjonsflyt

·funksjonskrav for bygg

· bestandighet og levetidsmodellering

·prosjektering og anskaffelser

· ytelsesbeskrivelser for småhus

·universell utforming

· bærekraftig byggevirksomhet og miljø

Flere av temaene som håndteres av ekspertene i ISO/TC 59, videreføres også i den europeiske standardiseringsorganisasjonen CEN. Ett eksempel på dette er utviklingen av produktkategoriregler og miljødeklarasjoner for byggeprodukter. Et annet eksempel er arbeidet knyttet til bygningsinformasjonsmodellering (BIM).

Spredning av forskning og utvikling
ISO/TC 59 er en viktig arena for internasjonal spredning av norske FoU‑resultater. Norsk deltakelse for øvrig bidrar til at nasjonalt arbeid får en internasjonal forankring, og ikke minst får deltakerne tilgang til et omfattende kunnskapsmiljø.

Standard Norge har fire nasjonale speilkomiteer som følger arbeidet og nominerer norske eksperter til ISO/TC 59s underkomiteer innenfor områdene BIM, bestandighet og levetidsmodellering, universell utforming og miljø og bærekraft. I tillegg deltar det norske eksperter i det internasjonale arbeidet med funksjonskrav for bygg, ytelsesbeskrivelser for småhus, og prosjektering og anskaffelser.

Nye temaer
ISO/TC 59 har plenumsmøteuke annethvert år. Foruten den tekniske komiteen skal sju av ni underkomiteer ha egne møter, og nærmere førti møter er berammet i løpet av åtte intensive dager. Målet er å få mest mulig framgang i pågående prosjekter, men også nye temaer vil komme på bordet, som for eksempel muligheten for å kombinere miljødeklarasjoner for byggeprodukter (EPD) og BIM. Her har Standard Norge ledet et nordisk prosjekt som bygger bro mellom EPD og BIM. Dette vil nå bli spilt inn som underlag for et nytt standardiseringsprosjekt i ISO.

Mer om Berlin-møtet finner du her