Fredet sjelden bensinstasjon i Mosjøen

En Shell-stasjon i Mosjøen bygd i 1933, er nå fredet av Riksantikvaren. Bygningen er den eldste originale bensinstasjonen i Nordland.

─ Den lille, vakre Shell-stasjonen i Mosjøen er et lite stykke samferdselshistorie. Bygningen har en enestående kulturhistorisk verdi, ikke minst fordi det er få gamle bensinstasjoner igjen som er så godt bevart, sier fungerende riksantikvar Marit Huuse.

Bensinstasjonen i Strandgata i Mosjøen ble bygd i 1933 av bilforhandleren Halvdan Vik, for byggherre Norsk-Engelsk Mineralolie Aktieselskap (NEMAK). NEMAK skiftet i 1939 navn til Norske Shell A/S.

Stasjonen i Mosjøen er et typisk eksempel på den funksjonalistiske stilen, som slo for fullt igjennom i Norge på 1930-tallet.

Bygningen var i bruk som bensinstasjon fram til 1954. I dag er stasjonen en del av Helgeland museum. Den er restaurert av museet i samarbeid med Nordland fylkeskommune, og kan besøkes i sommersesongen.

Fra før er det tre eldre bensinstasjoner som er fredet i Norge: Fagstadløkken bensinstasjon på Lillehammer, en stasjon i Lars Hilles gate 27 i Bergen og Skjolden bensinstasjon i Luster.