1367 Hundsund

Prosjektleder Widar Bråten i Veidekke Entreprenør.Ill. Obos FornebulandetIll. Obos Fornebulandet

Obos-boligene på Hundsund på Fornebulandet er blitt en suksess.

1367 Hundsund

Sted: Fornebu

BRA: 3.012 kvadratmeter

Byggherre: Obos Fornebulandet

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Kontraktssum: 84 millioner kroner eks. moms

Arkitekt: Niels Torp Arkitekter

Landskapsarkitekt: Gullik Gulliksen

Rådgivere:

RIB: ÅF Reinertsen l RIG: Grunnteknikk l BYFY: Multiconsult l RIMiljø og RIBrann: Rambøll l RIAku: Rieber Prosjekt AS l RIE: RIE consult

Underentreprenører og leverandører:

Ventilasjon: Randem & Hubert l Rørlegger: Bravida A. Halvorsen & Sønn l Maler: Malerfirmaet Edvardsson l Elektroarbeider: Elektriker Gruppen l Råbygg: Kynningsrud Prefab l Peleboring/setting: Seabrokers Entreprenør Service l Sprengning: Norsk Fjellsprengning l Glass/aluminium: Norske Metallfasader l Pussfasader, flislegging, blikkenslager: SH-Bygg l Tømmer innvendig: Akershus Byggmesterforretning l Tømmer-elementer/klimakonstruksjoner: JaTak, Norsk Takstol l Trinnlydplater og gulvsparkling: Gulventreprenøren l Armering: Romerike Armering l Branntetting/Brannisolering: Firesafe l Rekkverk/Baldakiner: GBS Produkter l Kjøkken, Bad og Garderobe: HTH Prosjektavdeling l Tekking: Nortekk l Parkett: Bo Andren l Gasspeiser: Peisselskabet l Bodvegger: Ingeniør Larsson l Systemhimlinger: Akustikk Innredning l Dører: Jeld-Wen l Balkongdører og vinduer: Norgesvinduet, Bjørlo l Avfallssystemer: Envac

Det er Veidekke Entreprenør AS som har hatt totalentreprisen for de fire lave boligblokkene lengst sørvest på Fornebulandet, rett ved Snarøya. Med bare tre etasjer over bakkeplan har byggherren Obos truffet perfekt med beliggenheten, der Niels Torp Arkitekter AS har designet det flotte leilighetskomplekset.

I alle blokkene er det gjennomgående heis. To av blokkene har direkte adkomst til garasje, mens de andre to har inngang til garasjeanlegget via utvendig trappehus. De 24 leilighetene disponerer så mange som 38 garasjeplasser. 1367 Hundsund er organisert som et sameie.

Størrelsen på boligene varierer fra 112 til 131 kvadratmeter, og samtlige leiligheter har i utgangspunktet fire rom. Alle leilighetene ble solgt i rekordfart.

– Vi begynte byggearbeidet i mars 2015, og hele prosjektet ble ferdigstilt i slutten av juni i år. Med bare 16 måneders byggetid, har det vært mye arbeid. Blant annet skyldes dette betydelig med infrastruktur under bakken, sier prosjektleder Widar Bråten i Veidekke Entreprenør AS til Byggeindustrien.

Veidekke har hatt ansvaret for alt av fundamentering og bunnplate til blokkene, mens det resterende arbeidet er gjennomført av underentreprenører.

– Normalt er strategien i selskapet at vi skal utføre 70 prosent av snekkerarbeidene selv – både forskaling og tømring. Men vi har ikke alltid kapasitet til dette i alle prosjektene, forklarer Bråten.

1367 Hundsund er fundamentert delvis direkte på fjell, og delvis med stålkjernepeler på fjell.

– Det er greie grunnforhold her, og kort vei til fjell. Bare noe sprengningsarbeid har vært nødvendig, opplyser prosjektlederen.

Stilrent og tidløst

De lyse boligblokkene er bygget på et areal på om lag fem mål, inkludert det pent opparbeidede fellesområdet. Den grønne oasen ved Hundsund har en vegetasjon og beplantning som er nøye planlagt for å skape forskjellig grad av intimitet og åpenhet i og mellom tunene. Boligområdet fremstår som stilrent og tidløst. Felles for alle leilighetene er at de har praktiske løsninger med god arealut-
nyttelse, de har uteplasser/balkonger og store vindusflater som gir godt lys og god romfølelse.

– Råbygget er prefabrikkerte betongvegger mellom leilighetene, og det er stålsøyler i ytterveggene. De prefabrikkerte ytterveggselementene er skrudd på utlektede plater med puss, mens de innvendige lettveggene består av bindingsverk med malte gipsplater, sier Bråten.

Høy standard

Vinduer og terrassedører er levert ferdig malt fra fabrikk. Innvendig er fargen hvit, mens den er tilpasset fasaden utvendig. Vinduene er dimensjonert i forhold til energi- og støykrav.

Kjøkkeninnredningen er levert standard med hvite fronter, med håndtak i stål og heltre eik benkeplate. Kjøkkenet er utstyrt med planlimt oppvaskkum i rustfritt stål, og ettgreps armatur. Det er også forberedt for installasjon av oppvaskmaskin med avstengningskran på blandebatteri og stikkontakt i oppvaskbenk.

To bad

De to baderommene har mørkegrå fliser på gulv i størrelsen 10x10 centimeter, og 5x5 centimeter i dusjsonen. På baderomsveggene er det matte fliser i størrelsen 30x60 centimeter. Det er termostatstyrt varme i gulv. Servanten har ettgreps blandebatteri. Underskapene har hvite fronter på begge bad. Dusjveggene er i herdet plast. Det er avsatt plass til vaskemaskin/kondenstørketrommel på et av badene.

– Hver enkelt kjøper fikk store muligheter for tilvalg. Spesielt når det gjelder kjøkkeninnredningen, har mange kjøpere benyttet seg av dette, sier Bråten.

Vannbåren varme

Alle leilighetene har for øvrig vannbåren gulvvarme i samtlige rom, med unntak av badene som er elektrisk oppvarmet.

– Jeg vil skryte av oss selv når det gjelder HMS under hele byggetiden. Vi har gjennomført en vernerunde hver uke, og det er blitt gjort flere overordnede risikoanalyser og mange SJA (sikker jobbanalyse). I løpet av prosjektet har det ikke vært noen personskader, og med 55.000 arbeidstimer må vi si oss svært fornøyd med dette, sier Widar Bråten.

Arkitekt Niels Torp i Niels Torp Arkitekter AS sier at det har vært viktig å skape et bomiljø i Hundsund på Fornebu som passer inn med annen bebyggelse i området.

– Vi ville lage noe som til en viss grad er oppsluttende til villabebyggelsen på Langodden. Det har vært morsomt å designe leilighetskompleksene på en måte som gjør at de glir fint inn i den øvrige bebyggelsen, sier Torp til Byggeindustrien.

Han fremhever leilighetenes gode standard som blant annet gjenspeiles av en åpen kjøkken- og stueløsning på hele 54 kvadratmeter.

– Alle soverommene er også godt dimensjonert. Vi har forsøkt å lage gode interiørløsninger ved at stuen i leilighetene vender mot sørvest. Dette gir god belysning i store deler av døgnet, sier Torp.

Ifølge prosjektleder for Obos Fornebulandet, Vegard Storaunet, har en videreføring av de eksisterende boligene på Hundsund vært et viktig element i prosjektet.

– Vi søkte kommunen om noe høyere utnyttelsesgrad for å få satt opp boligene slik vi ønsket, noe som ikke gikk ut over de luftige fellesarealene. Samtidig har vi lyktes med å videreføre den helheten som bebyggelsen på Hundsund har fra før, sier Storaunet.


Flere prosjekter