Hoffsveien 65 B

Foto: Bjørn Hauge, BundebyggFoto: Bjørn Hauge, BundebyggFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Bjørn Hauge, BundebyggFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Svanhild BlakstadFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson
Picasa

I grønne og sentrale omgivelser ved Smestad-dammen i Oslo har Bundebygg transformert Elkems gamle hoved-kontor til et eksklusivt boligkompleks. 

Hoffsveien 65 B

Prosjekttype: Bolig

Sted: Oslo

BRA: 7000 kvm BTA

Byggherre: Hoffsveien 65 B ANS

Totalentreprenør: Bundebygg

Kontraktsum: 110 millioner kroner eks. mva

Arkitekt: Dyrø og Moen Arkitekter

Rådgivere: RIB: Haug og Blom-Bakke l RIBR: Fokus Rådgivning l RIV ventilasjon: GK Inneklima l RIV rør: NH Entreprenør l RIE: Kontakt EL-Installasjon l RIA: Brekke & Strand Akustikk l RIBfy: Rambøll l Lås og beslag: Lås og Beslag Consult

Underentreprenører og leverandører: Riving: Norprodukter Miljø l Elektroarbeider: Kontakt El-Installasjon l Malerarbeider: Bygg & Mal l Parkett: Tremiljø l Grunn- og utomhusarbeider: GDA l Kjøkken og hvitevarer: Drømmekjøkkenet Prosjekt l Stålkonstruksjoner: TT Stålmontasje l Tekkearbeider: Alltak l Heisanlegg: Starlift l Glassarbeider: Bolseth Glass l Ventilasjon: GK Inneklima l Rørlegger: NH Entreprenør l Dører: Easy Door l Lås og Beslag, postkasseanlegg: Kaba Møller Undall l Blikkenslager: Sigfred Bentzen & Sønn l Pussfasade: ABC Pussteknikk l Byggtapetsering: Intep l Solskjerming: Scandic l Tretrapper: Atrium Design og Trade l Porter: Norport l Peis: Peishuset l Himling: Akustikk innredning l Bodvegger: Troax l Speil: Haugen Glass l Pocketkarmer: Svenor l Fotlister og gerikter: Deco l Tilvalgssystem: Consea

Smestaddammen Bolig består av 55 leiligheter i seks etasjer og ligger et steinkast fra Ring 3, mellom Smestad og Skøyen, vest i Oslo. Boligprosjektet er en kombinasjon av nybygg og rehabilitering av det tidligere hovedkontoret til Elkem. Byggherre er Hoffsveien 65B ANS, som er et heleiet datterselskap av Bunde Eiendom og Bunde Prosjekt.

Boligkomplekset er et vinkelbygg på seks etasjer samt underetasje for parkering og boder. Det består av 2-, 3- og 4-roms leiligheter med høy standard, fra 43 til 130 kvadratmeter. Alle leilighetene har balkong, terrasse eller fransk balkong. Opprinnelig var det tegnet 56 leiligheter, men en av kjøperne skaffet seg to leiligheter i toppetasjen og slo dem sammen til én, med et totalareal på ca 240 kvadratmeter. Til denne er det også egne private terrasser over to plan.

Bundebygg har vært totalentreprenør i samarbeidsentreprise, mens Dyrø og Moen har tegnet prosjektet. Byggetiden har vært på litt over ett år. Overlevering av hele prosjektet var 30. september.

Bygget på to nye etasjer

Prosjektleder Henrik Herdlevær i Bundebygg forteller at det opprinnelige bygget besto av fire etasjer og at det er bygget på to nye etasjer.

– Vi strippet eksisterende bygg helt ned til skjelettet hvor kun etasjeskillere og bæresystemet ble beholdt. Vi forsterket søylene med stål og bjelker, og på den nye delen monterte vi to etasjer med plattendekker og den øverste med hulldekker.

– Det var minimalt med graving. Det eneste var for å koble på vann og avløp. Her hadde vi forøvrig et veldig godt samarbeid med nabosameiet, sier Herdlevær. Han understreker at også samarbeidet med de øvrige naboene har gått greit. Nabolaget består av boliger, noe næring og en barnehage.

Fasade i porebetong

Ytterveggene består av porebetong, som er isolert og pusset på utsiden, noe som skal gi god u-verdi.

– Metoden er mer vanlig i Tyskland enn her hjemme. Vi brukte et tysk firma til selve porebetongen, mens isolering og puss ble gjort av et norsk murmesterfirma, sier prosjektlederen.

I de nederste etasjene er det utenpåhengte balkonger med stålramme og steniplater. I de to øverste etasjene er balkongene inntrukne og har rekkverk i stål og glass.

Boligene har balansert ventilasjonsanlegg med varmegjenvinning. Aggregatene er plassert i innvendig bod til hver enkelt leilighet. Panelovner sørger for tilleggsoppvarming. For de to kjelleretasjene er det egne aggregater samt varmepumper.

Intelligent overvåkning

På dette prosjektet har Bundebygg for første gang tatt i bruk et nytt system for overvåkning av byggeplassen, såkalt IVA – intelligent videoanalyse.

– Dette har fungert veldig bra, og vi har unngått innbrudd og skadeverk. Vi har hatt kameraer som er rettet mot fristende mål for tyver, slik som verktøycontainere. Systemet fanger opp når uvedkommende er inne på byggeplassen, og operatøren på alarmsentralen kan dermed varsle inntrengeren med stemmestyring om at han er observert, sier Herdlevær.

Han sier at erfaringen er så god at de vil vurdere å bruke det på andre prosjekter også.

– Med dette systemet kan vi få avverget innbrudd før det skjer. Vi opplever også at politiet er raskt på pletten når de har mulighet til å ta noen på fersken. Det har en veldig preventiv effekt, og ikke minst er det skadeforebyggende, sier Herdlevær.

Elektronisk tilsvalgssystem

Et annet nytt system entreprenøren har tatt i bruk på Smestaddammen Bolig, er elektronisk tilvalg. Prosjektingeniør Lise Ruden Prestkvern i Bundebygg forteller at erfaringene har vært gode og ikke minst tidsbesparende.

– Det gjøres ofte feil på tilvalg, og det kan bli kostbart. Systemet vi har brukt er en egen portal hvor kjøper kan gå inn og gjøre alle tilvalg han ønsker, det være seg på gulv, fliser, maling, dører eller lignende. Han vil til enhver tid få opp prisen, og kan også ombestemme seg helt til fristen går ut. Feilmarginen har helt klart gått ned, sammenlignet med tidligere, sier hun.

På hele prosjektet er det gjort tilvalg for ca syv millioner kroner, hvorav en av kjøperne alene har oppgradert for ca to millioner kroner.

Ifølge Herdlevær har byggeprosjektet forløpt uten store utfordringer, bortsett fra noen sene leveranser.

– Når det gjelder transport og logistikk, så har det vært ganske så trangt på området. Det har til tider vært krevende å få transport inn og ut av byggeplassen, og i perioder måtte vi også stenge veien ned til nabobygget. Men i all hovedsak har dette fungert greit, sier Herdlevær.

Arkitektur

Dyrø og Moen Arkitekter har lagt vekt på å forsterke det karakteristiske vinkelbyggets rene linjer, samt skape en helhet mellom balkonger og nye toppetasjer. Utstrakt bruk av hvite pussfasader, og delvis pussete balkongfronter samler det arkitektoniske uttrykket i møte med eksisterende formspråk.

– Eksisterende bygning er oppført i en blanding av funksjonalistisk og postmoderne stilart. Vi har valgt å forsterke den funksjonalistiske stilen og samtidig legge til elementer som frembringer en tidløs, moderne eleganse, sier arkitektene Marte Aksnes og Marius Bjørge.


Flere prosjekter