Arnstein Skinnarland

BuildingSMART Norge satser friskt

– I takt med at våre åpne og frie standarder for BIM brukes stadig mer har det oppstått et akutt behov for å styrke vår organisasjon vesentlig, sier daglig leder i BuildingSMART Norge, Anstein Skinnarland.

BuildingSMART Norge arbeider nasjonalt og internasjonalt med å utvikle felles, åpne standarder for effektiv, digital samhandling i byggenæringen. Organisasjonen jobber med et bredt spekter av oppgaver, deriblant teknisk utviklingsarbeid og standardisering på nasjonalt og internasjonalt nivå og det arbeides for å dekke medlemmenes behov, samtidig som etablerte løsninger og strategier styrkes og videreføres.

– Myndighetene støtter seg til våre standarder. Byggenæringen støtter seg til våre standarder. Norske programvare-leverandører støtter seg til våre standarder. Hvis vi skal fortsette å inneha denne posisjonen - og legge ned det arbeidet som er nødvendig for å gjøre oss fortjent til den - er det helt avgjørende at vi får på plass flere klartenkte BIM-hoder som både kan lede det generelle utviklings- og standardiseringsarbeidet, og hjelpe våre medlemmer i mer konkrete, prosjektrelaterte sammenhenger, sier Skinnarland.

I dag brukes åpenBIM på stadig nye områder. Det kommer for eksempel stadig flere verktøy for energisimulering, FDVU, bygging, beregning av livsløpskostnader og miljøvurderinger av bygg, landskap og infrastruktur, ut på markedet. Denne utviklingen vil fortsette, men kommer ikke av seg selv. Så langt har Skinnarland vært den eneste fast ansatte i buildingSMART Norge. Nå er tiden inne for vekst og ytterligere profesjonalisering av organisasjonen.

– Det har skjedd veldig mye konstruktivt og positivt i organisasjonen de siste årene. Nå må dette gode arbeidet føres videre. Skal vi lykkes med å få med oss hele byggenæringen trenger vi ressurser i form av flere flinke folk. Målet er jo at åpenBIM skal være den standarden alle bruker i alle byggeprosjekter. For å komme dit må vi nå ut til hele næringen og vi må i første omgang få på plass to sentrale ressurser i form av en prosjektrådgiver og en prosjektleder, sier Skinnarland.

I tillegg til å lede nasjonale utviklingsprosjekter knyttet til digital samhandling og støtte medlemsbedriftene med kompetent og praktisk innsikt, vil en vesentlig del av arbeidet være knyttet til å representere norske interesser i det internasjonale standardiseringsarbeidet. Med en nordmann som leder av EUs store standardiserings-prosjekt «CEN/TC 442 BIM» og en stadig bredere aksept av de «norske» standardene som de gjeldende og mest fornuftige, blir det internasjonale arbeidet viktig. Det handler om å sørge for at store aktører med sære egeninteresser ikke får lov til å kuppe utviklingen.

– Kampen for frie og åpne formater er ikke en kamp som kan vinnes en gang for alle. Derfor må vi alltid være til stede i det som er av komiteer og utvalg. Jeg kan love at de som tiltrer i de to stillingene som nå er utlyst vil få en ytterst innholdsrik og variert hverdag, avslutter Skinnarland.