Statsbygg-direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen forteller at nye krav til en mer moderne og effektiv arbeidsplass vil kreve mer av Statsbygg fremover.Direktør i Forsvarsbygg Thorbjørn Thoresen.Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner holdt åpningstalen på TWN & PuRE-Net-konferansen.Assisterende viseminister for offentlige tjenester og anskaffelser i Canada, Kevin Radford åpnet konferansen.Esko Kilpi fortalte om den moderne fysiske og digitale arbeidsplassen.Nigel Oseland (til venstre) og Esko Kilpi.

- Statsbygg må utvide fokus

De statlige byggherrene må utvikle seg hvis de skal kunne utforme arbeidsplasser for fremtiden. Fremtidens kontorer bygges med mer fokus på menneskene som skal bruke dem.

Statsbygg og Forsvarsbygg har denne uken rundt 100 internasjonale utbyggere og eksperter fra 20 land på besøk for en stor konferanse for TWN (The Workplace Network) og PuRE-Net (Public Real Estate Network).

Det er 15 år siden Statsbygg var med som vertskap for en stor internasjonal konferanse, og Statsbygg-direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen forteller at det er den største konferansen i sitt slag som den store statlige byggherren har arrangert på sine 200 år.

Assisterende viseminister for offentlige tjenester og anskaffelser i Canada, Kevin Radford, benyttet også åpningen av konferansen mandag til å gratulere Statsbygg med jubileet.

– Heller enn å snakke om hvor mye man betaler i leie for et bygg, hadde det vært mye mer interessant å snakke om hvilke bygg som gir suksess, sa Radford da han åpnet første fagdag i konferansen.

Tidligere i år ble det klart at alle statlige kontorplasser kun skal bygges til 23 kvadratmeter per ansatt.

Statsbygg-direktør Nikolaisen understreker overfor Byggeindustrien at fremtidens statlige kontorer må utformes på en bedre og smartere måte enn cellekontorer på én side eller åpent landskap på den andre.

– Vårt mål er at lokalene må passe til akkurat den jobben som skal gjøres akkurat den dagen. Dette handler om lokaler og arkitektur, men også like mye om folk. Med dette fokuset ser vi at vi må jobbe på flere områder, og det krever i alle fall en utvidelse av hva vi i Statsbygg gjør, sier han.

TWN & PuRE-Net-konferansen strekker seg denne uken fra åpningsbanketten lørdag, gjennom tre dager med fag mandag, tirsdag og onsdag, til en avsluttende sightseeing-runde i Oslo torsdag.

Teknologirevolusjon

Første tema for konferansen var smarte og effektive arbeidsplasser. Finske Esko Kilpi og britiske Nigel Oseland tok for seg hvordan den fysiske arbeidsplassen kan påvirke produktivitet.

Nigel Oseland (til venstre) og Esko Kilpi.

– Den offentlige siden kommer til å bli mer sentral enn private utbyggere. Samtidig står vi på terskelen til en teknologirevolusjon, sa Esko Kilpi, med en klar utfordring til de fremmøtte representantene for offentlige utbyggere.

Sammen med den britiske psykologen Nigel Oseland, som har forsket på faktorer som driver produktivitet på arbeidsplassen, fikk Kilpi med seg konferansedeltakerne på en ny tankegang rundt hva som utgjør en god arbeidsplass.

– Jobbing består i dag av å identifisere og løse problemer, og da er det viktig at vi tenker over hvor vi gjør dette og med hvem. Verktøyene våre har utviklet seg enormt, men vi jobber fortsatt mye på samme måte som vi alltid har gjort, og vi må finne ut av hvordan verktøyene våre kan gjøre oss bedre, sa han.

Psykologiske suksessfaktorer

Nigel Oseland understreket også at et godt kontorlandskap lar kolleger sammen skape noe de ikke ville vært i stand til individuelt.

– Meningen med et kontor er som middel til å øke ytelsen hos de ansatte i selskapet. Hvis ikke kunne vi alle bare ha blitt værende hjemme. Samtidig mener omtrent halvparten vi har snakket med, at kontorene de jobber i ikke gjør noe for å bedre produktiviteten deres, sa han.

Den britiske psykologen hadde en liste av faktorer ved en effektiv arbeidsplass som han presenterte for konferansen:

  1. Arbeidsplassen bør legge til rette for effektivitet
  2. Produktivitet kan måles
  3. Inkluder ytelse og ikke bare kostnad når vurderinger tas
  4. Få hygienefaktorene riktig før noe annet
  5. Se an de ansatte, både med tanke på personlighet og roller
  6. Tilby faktiske valg
  7. Skap naturlige omgivelser

Les mer om konferansen her.