Oddleiv Sæle, sirektør i Eidsiva og Magnar Myklatun, prosjektsjef i Skanska Norge AS.

Skanska bygger Nedre Otta kraftverk for 657 millioner kroner

Skanska skal bygge Nedre Otta kraftverk i Sel og Vågå kommuner i Oppland Fylke. Kontrakten har en verdi på 657 millioner kroner og inngår i ordrereserven for tredje kvartal 2016.

Skanskas kunde er Eidsiva Vannkraft AS, som bygger ut på vegne av AS Eidefoss, E-CO Energi og Eidsiva Energi.

Kontrakten omfatter driving og sikring av ca. 12000 meter tunnel med tverrsnitt fra 20 – 100 m 2; bygging av kraftstasjon og trafohall i fjell, samt betongarbeider rundt inntak, kraftstasjonsområde, utløp og portal.

Nedre Otta kraftverk skal benytte eksisterende inntaksdam til Eidefossen kraftverk, uten at dammen blir hevet eller endret. Fra inntaket føres vannet i tunnel til den nye kraftstasjonen. Kraftverket vil ha en installert effekt på 85 MW og utnytte et fall på ca. 55 meter. Årsproduksjonen til kraftverket vil være ca. 315 GWh, som tilsvarer omtrent strømforbruket til 15000 husstander.

- Tradisjonelle vannkraftsutbygginger er et viktig kjerneområde for vår anleggsvirksomhet, og vi er svært glade for at Eidsiva Vannkraft, som vi har et godt og langvarig kundeforhold med, lar oss ta del i enda et prosjekt hvor vi kan bidra til å ta vare på våre kilder for fornybar energi, forteller Steinar Myhre, konserndirektør med ansvar for anleggsvirksomheten i Skanska Norge.

Av alle aktuelle vannkraftprosjekter i Norge i dag er det Nedre Otta kraftverk som vil bidra mest til å oppnå klimamålene innen 2020. Naturinngrepene er små fordi eksisterende dam ved Eidefossen kraftverk skal brukes og anlegget bygges i all hovedsak i fjell. Samtidig vil en relativ stor minstevannføring og en tilleggstapping på sommeren sikre at rafting, padling og sportsfiske kan fortsette tilnærmet som før. Lokalsamfunnet er også sikret eierskap og styring med utbyggingen, og har stilt seg bak utbyggingen av Nedre Otta.

Byggestart er oktober 2016 og prosjektet vil være ferdigstilt våren 2020. Skanska vil på det meste ha ca. 100 personer involvert i prosjektet