Godt nytt fra arkitektene

Arkitektbedriftene melder om økende oppdragsmengder - det er godt nytt, for hele næringen.

Organisasjonen Arkitektbedriftene i Norge forteller at deres medlemmer nå opplever en vekst i antall oppdrag og at ordrereserven er på full vei oppover – det samme er antall ansatte. Dermed kan vi nå se frem til at en rekke nye prosjekter vil bli realisert i løpet av de nærmeste årene.

Det er jo slik at arkitektene ligger først i løya, og er det leddet i verdikjeden som merker både oppgangstider og nedgangstider først. Når det nå rapporteres om flere jobber, vil dette tilføre oppdrag både til rådgiverne, entreprenørene og leverandørene i tiden fremover.

Det er 252 ledere av arkitektkontor som har svart på konjunkturundersøkelsen fra Arkitektbedriftene og TNS Gallup – og som peker på at indeksen stiger nå i september i forhold til forrige måling i februar. Sannsynligvis vil denne veksten bare øke på i tiden fremover. Blant annet vil vi kunne se frem til at flere nye offentlige bygg blir realisert, i tillegg til boligmarkedet som i store deler av landet har vært meget bra den senere tiden. Det er også å håpe at markedet for næringsbygg vil øke på igjen.

Det ser også ut til å lysne i de områdene som har hatt det tøffest de siste årene, så både i Agder og i Rogaland kan man nå kunne forvente en bedring i markedet - og da først og fremst innen offentlige bygg.

Vi tror det også kan forventes en ytterligere økning innen rehabiliteringsmarkedet, både i offentlig og privat sektor. Det offentlige har som kjent et stort etterslep inne flere områder, og det er nærmest en uendelig mengde oppgaver som ligger og venter på å bli realisert. Også innen privatmarkedet er det mange som i tiden fremover vil pusse opp sine hjem – både med bakgrunn i energieffektivisering og for å heve standarden.

Samtidig skal vi huske på at anleggssektoren har et aktivitetsnivå som aldri før, og det er fortsatt en rekke store utbygginger hvor man forvente oppstart de neste par årene. Dette vil også naturligvis bli et av de viktigste valgkampsakene neste høst - både når det gjelder kollektivutbygging samt videre veisatsinger rundt om i landet. Byggenæringen burde derfor ikke mangle oppgaver å ta tak den nærmeste tiden. Så er det selvsagt opp til næringen selv å ivareta dette på en best mulig måte, både med tanke på seg selv, men også ved å ta godt vare på det store samfunnsansvaret dette gir.