Beregninger NVE har utført viser at strømnettet kan levere strøm til 1,5 millioner elbiler i 2030. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Strømnettet står klart for elbilene

Beregninger NVE har utført viser at strømnettet kan levere strøm til 1,5 millioner elbiler i 2030.

Forutsetningen for at ladingen skal kunne skje smertefritt, er at mange av bilene lades om natten, når det øvrige forbruket er lavt.

– Elbiler er både energieffektive og klimavennlige, og i 2030 kan halvparten av person- og varebilene gå på strøm. Beregninger NVE har gjort, viser at strømnettet vil klare å levere strøm til å lade 1,5 millioner elbiler, som Nasjonal Transportplan har som ambisjon, sier avdelingsdirektør Anne Vera Skrivarhaug i NVE.

For å få så mange elbiler må det aller meste av nybilsalg fra 2025 være nullutslippsbiler. Disse bilene vil til sammen bruke rundt fire terawattimer strøm. Det tilsvarer bare 3 prosent av det norske strømforbruket.

I rapporten "Hva betyr elbiler for strømnettet" , peker NVE på at det kan oppstå lokale utfordringer. Dette vil typisk være på steder med svakt nett, eller i områder der mange lader elbilene sine samtidig. Slike utfordringer kan blant annet oppstå i hytteområder.

NVE trekker fram at forventet befolkningsvekst og økonomisk vekst vil gi økt transportbehov.

Dersom transportsektoren ikke omstiller seg til utslippsfrie teknologier, har NVE i rapporten "Energibruk til transport" anslått at energibruk til transport, maskiner og redskaper kan øke med 25 prosent til over 80 terawattimer i 2050. I 2015 var tilsvarende tall 69 terawattimer.