Daglig leder Odd-Egil Reinås i Bioenergy (til venstre) og Thorbjørn Thoresen, direktør i Forsvarsbygg. Foto: Beate Ingebrigtsen / Forsvarsbygg

Forsvarsbygg med grønn energiinvestering

Forsvarsbygg investerer i miljøvennlig oppvarming på Bardufoss. Gammel oljefyring erstattes med miljøvennlig flisfyring, og CO2 erstattes av vanndamp.

Det skriver Forsvarsbygg i en pressemelding fredag.

– Når en stor oljefyrt varmesentral tas ut av bruk og erstattes med et moderne flisfyringsanlegg, er det et miljøtiltak som monner. Omleggingen i Bardufoss leir sparer klimaet for påkjenningen av inntil 5.200 tonn CO2 hvert år, sier prosjektleder Stian Rene Nilsen i Forsvarsbygg.

Kontrakten Forsvarsbygg har inngått med Bioenergy i september 2016 er estimert til en verdi på vel 175 millioner kroner før merverdiavgift.

Oljefyrene fases ut, og både Bardufoss og Heggelia leir blir, ifølge pressemeldingen, oppvarmet med varmt sirkulerende vann fra et nytt fjernvarmeanlegg som driftes og eies av Bioenergy. Leveransen av varmtvann skal etter planen starte opp rett over nyttår, og deretter løpe i 20 år fra oppstarttidspunktet, heter det i pressemeldingen.

– Når fjernvarmeanlegget på Bardufoss står ferdig, har Forsvarsbygg satt i drift fem anlegg som til sammen sparer miljøet for tonnevis av CO2-uslipp i året. Dette er en styrt avvikling av fossilt brenn-stoff i militærleirene, sier Nilsen.

Fjernvarmeleverandøren etablerer en ny energisentral basert på biobrensel med en grunnlast på fliskjeler med en kapasitet på 4,2 megawatt, samt en spisslast/backup med fyringsolje med en kapasitet på 12 megawatt.

Med denne avtalen får Forsvarsbygg en fast energipris levert i 20 år. Energiprisen kan kun kreves indeksregulert i samsvar med endringen i SSBs konsumprisindeks. På denne måten holdes kostnadene på energi på et stabilt nivå og gir, ifølge pressemeldingen, forutsigbarhet for driftskostnadene for Forsvarsbygg. Finansieringen er støttet av Enova.