Styrket norsk krone etter rentefrys

Valutaeksperter tror at spekulantene vender tilbake etter at Norges Bank holdt styringsrenten uendret.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sentralbankens rentefrys på 0,5 prosent torsdag ble forklart med at vekstprognosene er oppjustert og at fallet i oljeinvesteringene ser ut til å flate ut. Rentebeslutningen førte umiddelbart til at kronen styrket seg, skriver E24.

På forhånd var det ventet at Norges Bank ville holde styringsrenten uendret, men samtidig nedjusterte sentralbanken sannsynligheten for rentekutt framover.

Sjefanalytiker for valuta i Nordea Markets, Ole Håkon Eek-Nielsen, sier til E24 at det lenge har vært en skepsis i utlandet til kronen, men at det nå kan snu. Han ser det ikke som usannsynlig at kursen mot euro synker til under ni kroner. Torsdag ettermiddag kostet en euro 9,10 kroner, noe som var 14 øre ned fra kursen i forkant av rentebeslutningen.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets tror at valutaspekulantene igjen kan vende tilbake til kronen som følge av den justerte rentebanen.

– Det er mange som har brent seg på kronen de siste årene, og derfor har den ikke vært en handel spekulantene har gjort med stor overbevisning. Nå tror jeg vi vil se økt interesse for kroner, sier han til E24.

Enkelt forklart er en styrket kronekurs godt nytt for nordmenn på ferie i utlandet, men dårligere nytt for norske eksportbedrifter.