Sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Uendret rente fra Norges Bank

Norges Bank holder styringsrenten uendret på 0,5 prosent og venter at den blir liggende på dagens nivå den nærmeste tiden.

Avgjørelsen, som ble kjent torsdag formiddag, er som de fleste analytikerne hadde ventet.

«Utsiktene for importveksten hos Norges handelspartnere er noe svakere enn i juni, og forventede styringsrenter ute har falt litt. Oljeprisen er på om lag samme nivå som før sommeren, mens kronen har styrket seg noe. Påslaget i det norske pengemarkedet har økt og vært høyere enn anslått», heter det i begrunnelsen fra Norges Bank.

«Prisveksten her hjemme har vært uventet høy de siste månedene. Det er samtidig tegn til at veksten i norsk økonomi tar seg opp litt raskere enn anslått i juni. Boligprisveksten har tiltatt og vært høyere enn ventet. Lave renter kan bidra til at veksten i boligprisene holder seg oppe og øke sårbarheten i det finansielle systemet. På den andre siden er veksten i norsk økonomi moderat, og kapasitetsutnyttingen er under et normalt nivå. Lav kostnadsvekst og en noe sterkere krone gjør at prisveksten trolig vil avta etter hvert», står det videre.

– Slik vi nå vurderer utsiktene, vil styringsrenten mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå den nærmeste tiden, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.