Pressede marginer i byggenæringen

Byggenæringen har i alle år opplevd et marked med pressede marginer - uansett om det er opp- eller nedgangstider. Dette har ikke endret seg de siste årene.

Byggevareindustriens Forening har nylig gjennomført en undersøkelse blant 70 selskaper som samlet omsetter for over 100 milliarder kroner i næringen. Her er det flere interessante tendenser å se nærmere på. Blant annet ser vi i undersøkelsen at marginene til industrien peker i en jevn kurve nedover. Det kan være flere årsaker til dette - blant annet valutaendringer, tøffere konkurranse og det at flere utenlandske aktører satser i markedet samtidig som vi ser en økning i import av moduler og elementer, kan gjøre noe med konkurransesituasjonen.

Det er fortsatt slik at dette leddet i kjeden topper marginkonkurransen i forhold til handelen og entreprenørene. Vi skal likevel huske på at industrien har store investeringskostnader i både fabrikker og produksjonsutstyr, noe som skal hentes inn igjen og være med på sikre en stabil drift med forutsigbare forutsetninger. I 2012 lå snittet blant industrivirksomhetene på 7,9 prosent. Denne har falt jevnt nedover til 5,6 prosent for 2015. Det skal bli spennende å se om dette er en vedvarende trend, eller et fenomen som vil endre seg. Uansett tyder det meste på at konkurransen stadig vil hardne til, slik at industrien virkelig må følge med i timen, oppgradere til mer effektiv drift og ikke minst ta innover seg den digitale tiden vi nå er vei inn i.

Handelsleddet har hatt en mer jevn utvikling, med en stigning de siste par årene, og snittet endte i 2015 på 3,7 prosent. Økt profesjonalitet og konsolidering i denne delen av bransjen pekes på som mulige forklaringer til den senere tids bedring i marginene.

Entreprenørene har tradisjonelt sett hatt de laveste marginene - og slik er det fortsatt. Leddet som omsetter desidert mest har en snittmargin på 3,6 prosent i 2015. Selv om de ligger lavest blant de nevnte gruppene, er det likevel entreprenørene som har den beste utviklingstendensen. De har gått opp fra lave 1,8 prosent i 2012. Fortsetter denne utviklingen vil de kunne ta igjen de andre. Nå er det nok få entreprenører som tar bølgen med 3,6 prosent på bunnlinjen, men historisk sett er det ikke altfor ille – men det bør selvsagt bli langt bedre - ikke minst med tanke på den høye risikoen de tar i gjennomføringen av prosjektene.