Illustrasjon: Reiulf Ramstad arkitekterIllustrasjon: Reiulf Ramstad arkitekterFoto: Reiulf Ramstad arkitekterFoto: Reiulf Ramstad arkitekterFoto: Reiulf Ramstad arkitekterFoto: Reiulf Ramstad arkitekter

Se det unike Hebridene-prosjektet tegnet av Reiulf Ramstad

Reiulf Ramstad arkitekter har vunnet konkurransen om det som kanskje blir verdens mest værharde besøkssenter på Hebridene.

Norske Reiulf Ramstad har levert et skisseprosjekt til et foreslått forsknings- og besøkssenter på et av verdens mest avsidesliggende og værutsatte steder.

Helt ytterst på Hebridene ligger den vindpiskede øygruppen St. Kilda. Stedet er på Unescos verdensarvliste, og selv om øyene har vært ubebodd siden 30-tallet, forteller de fortsatt historien om 2.000 år med beboelse på det ugjestmilde stedet.

Lokalsamfunnet i Uig-distriktet har i samarbeid med Unesco tatt initiativ til byggingen av et senter som går over St. Kilda, og som gjør øygruppen tilgjengelig gjennom formidling til publikum. Byggherren ønsker at St. Kilda-senteret blir en verdensattraksjon og et vitaliserende senter for Hebridene.

− Jeg synes dette er et interessant prosjekt, fordi det har et samfunnsbetydelig bakteppe og en viktig funksjon. Dette vil videreutvikle diskusjonen rundt avsidesliggende tettsteder, sier Reiulf Ramstad til Byggeindustrien.

Ramstads skisseprosjekt beskriver et bygg like dramatisk og unikt som landskapet på St. Kilda selv.

− Her har man et enormt skarpt og distinkt landskap, en tydelig lokal identitet og i bygget spiller vi også på mye av den samme dramatikken som finnes i landskapet, forteller han.

− De ytre Hebridene har noe av verdens hardeste stein, og det å bygge med den ligger dypt nedarvet i det lokale DNA. Materialbruken har dermed også blitt veldig viktig, understreker Ramstad.