Lytt til byggenæringen!

Ingen andre næringer kan påvirke dagens og morgendagens klima og klimaarbeid mer enn byggenæringen. Derfor er det viktig at myndighetene og samfunnet i større grad tar dette inn over seg.

Byggenæringen har de senere årene blitt lyttet til når man diskuterer klimaet og hvordan vi skal bedre klimaarbeidet, både i Norge og verden - men dette tas likevel ikke nok til følge hos dem som skal bestemme veien videre.

Tallens tale er klare; det er nemlig slik at bygg-, anleggs- og eiendomssektoren bruker nærmere 40 prosent av verdens ressurser. Dessuten kan rundt 36 prosent av verdens klimagassutslipp kobles til denne sektoren. Det er dermed helt klart at hvordan byggenæringen utvikler seg, og hvordan samfunnet bestemmer seg for å bruke næringen som et instrument i det grønne skiftet, vil ha stor effekt for klodens fremtid. Med dette bakteppet leverte Byggenæringens Landsforening (BNL) sitt arbeid ”Grønt skifte” til Ekspertutvalget for grønn konkurransekraft tirsdag.

BNL har her sammen med de ulike bransjeorganisasjonene lagt ned et stort stykke arbeid i å utarbeide en helhetlig miljø- og energipolitikk som skal møte utfordringene som ligger foran oss. Landsforeningen peker spesielt på tre punkter i sitt arbeid som nå er overlevert ekspertgruppen, og dette er klimagassreduksjon (begrense global oppvarming), sirkulær økonomi (begrense og effektivisere ressursbruken) og klimaendringer (begrense og forebygge skadelige konsekvenser av klimaendringene).

BNL har gjort et godt arbeid med sin rapport (som kan leses her) – og vi håper rapporten får den oppmerksomhet den fortjener. Ekspertutvalget som nå har fått og skal behandle rapporten videre består av Connie Hedegaard og Idar Kreutzer. Med sin bakgrunn burde de ha gode forutsetninger for vurdere hvordan bygg og anlegg kan påvirke det grønne skiftet, men selvsagt også hvordan bygg og infrastruktur påvirkes av klimaendringene. Vi både håper og forventer at byggenæringen i økende grad blir lyttet til når Norge skal forme sin grønne femtid. Vi håper alle innser at dette er helt nødvending. Det blir rett og slett ikke noe vellykket grønt skifte om ikke byggenæringen spiller en sentral del i arbeidet.