Dersom Ap kommer i regjering etter valget, vil partiet sette seg ned med partene og begynne et stort og viktig arbeid med å forsterke og fornye arbeidsmiljøloven, sa partileder Jonas Gahr Støre under åpningen av Arbeiderpartiets landsstyremøte i Oslo tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ap-lederen varsler sterk faglig valgkamp

Ap-leder Jonas Gahr Støre lover å føre den sterkeste faglige valgkampen fra Arbeiderpartiet noensinne. Men LO har tatt farvel med kritikken av regjeringens økonomiske politikk, hevder finansminister Siv Jensen (Frp).

– Vi skal jobbe med fagbevegelsen hver dag. Vi skal vinne valget sammen med fagbevegelsen og føre den sterkeste faglige valgkampen vi noen gang har ført, lovte Støre da han åpnet Arbeiderpartiets landsstyremøte tirsdag.

– Støre står alene

Men finansministeren mener at samarbeidet mellom LO og Ap halter. Hun viser til en rapport som ble lagt fram tirsdag om lønnsdannelsen i Norge etter 2013. Der heter det at moderate lønnsoppgjør, lav rente og en ekspansiv finanspolitikk har dempet effekten av oljenedturen.

– Rapporten er laget av et utvalg hvor alle partene i arbeidslivet er representert, inkludert LO. De sier at regjeringens ekspansive finanspolitikk virker. Det er noe annet enn Aps kritikk om for lite for sent, og kritikk av oljepengebruk i en krevende tid, sier Jensen til NTB.

Høyres nestleder Jan Tore Sanner istemmer:

– Norsk arbeidsliv er samstemt om at den økonomiske politikken har vært kraftfull. Arbeiderpartiet og Støre står alene om å mene at regjeringen handler på etterskudd, sier Sanner.

– Æddabædda-retorikk

LOs sjeføkonom Stein Reegård har vært med i utvalget. Han mener at Sanner og Jensen konkluderer uten å ha lest rapporten godt nok.

– Det fremmer ikke partssamarbeidet når man, etter å ha fått en seriøs rapport, driver sånn æddabædda-retorikk ved å plukke ut enkeltsetninger, sier han til NTB.

Også LO-leder Gerd Kristiansen avviser analysen fra de to statsrådene.

– Rapporten viser klart at det ville blitt skapt flere jobber dersom man hadde brukt pengene på andre ting enn skattekutt. Vi snakker om 20 milliarder kroner i skattekutt hvert år. Så jeg klarer ikke å se at Ap tar feil i kritikken, eller at rapporten imøtegår vårt budskap, sier hun til NTB.

– Hør med LO

Støres budskap til landsstyremøtet tirsdag var at arbeid vil gå som en rødt tråd gjennom politikken når Ap legger fram sitt programforslag nærmere jul.

– Et samfunn med høy arbeidsledighet og voksende forskjeller er ikke det vi trenger for å løse framtidens utfordringer, enten temaet er arbeid, helse, utdanning eller klima, sier Støre til NTB.

Han avviser at LO ikke lenger deler Aps kritikk av regjeringen:

– Snakk med fagbevegelsen før sånne påstander framsettes, lyder oppfordringen.

Sysselsettingen faller

Ap-lederen sier at han for tida er dypt bekymret over at det knapt skapes nye arbeidsplasser.

– Det er et veldig urovekkende tegn at sysselsettingen faller og at det ikke skapes nye jobber, sa Støre etter åpningstalen.

– Vi har det høyeste nivået på et kvart århundre, med 135.000 ledige. Det tar kort tid før ledigheten går opp, men lang tid før den går ned, sa han.

Støre varslet i talen at Ap vil forsterke arbeidsmiljøloven dersom partiet kommer i regjering neste høst. Dermed gikk han lenger enn det tidligere budskapet om å reversere den økte adgangen til midlertidige ansettelser.

Han varslet at det vil komme forslag til en mer aktiv næringspolitikk, et kunnskapsløft for arbeidslivet og «et ambisiøst verdiskapingsprogram for havnæringen».